vissza

Hívd a 104-et!

dec
9
2014

Ha ránk tör a mellkasi fájdalom, nem érdemes hezitálni, a szomszédhoz szaladgálni, hívjuk a mentőket! Ez a tanulsága évekkel ezelőtt készített filmünknek, ami sajnos ma is aktuális, hiszen bár a statisztika, az arányok javultak, a szív-és érrendszeri betegségek még mindig a vezető haláloknak számítanak Magyarországon!

A „Kor Kontroll Percek B. Király Györgyivel „ című televíziós filmünk vendégei: dr. Rónaszéki Aladár, a sugárzás idején a Péterfy Sándor utcai kórház kardiológus professzora, dr. Jánosi András, a Szent János kórház kardiológus professzora, és Nagy Bandó András.
András példáján keresztül az iszkémiás szívbetegségek, az anginás rohamok és a szívinfarktus került terítékre. A humoristából lett írónak 2002-ben szívritmuszavar miatt 8 másodpercre leállt a szíve, azóta pacemakerrel él.
„Valami feszített. Nagyon gyorsan kértem egy EKG-t. Két nap se telt el, már ott voltam a szívcentrumban, az orvosok keze alatt. Közben fellépni mentem volna, ha ők nem mondják azt, hogy márpedig itt maradsz, akkor a kötelességtudat, hogy engem odavárnak, lehet, hogy belevitt volna a szívhalálba, ugyanis amikor Simon tanár úr a katéterezést megkezdte, abban a pillanatban megállt a szívem. Nyolc másodpercre.” Azóta Nagy Bandó missziója, hogy mindenkit figyelmeztessen, légy észnél ha fáj, hiszen minden perc számít!
Az iszkémiás szívbetegség okozta mellkasi fájdalom egyébként a szívizom elégtelen vérellátásának az egyik legfontosabb tünete. A szívizom iszkémiája fennállhat mellkasi fájdalom nélkül is – ezt nevezzük néma iszkémiának. A rövid ideig, azaz kevesebb, mint húsz percig tartó mellkasi fájdalom elsősorban angina pectoris, míg a tartós, húsz percet meghaladó fájdalom szívinfarktus gyanúját kelti.
A mellkasi diszkomfortot, fájdalmat kísérő tünetek többnyire súlyos állapotra utalnak. Az infarktus fellépése idején a nők gyakrabban panaszkodnak hányingerről, hányásról és légszomjról, mint a férfiak, akik többször említik a verejtékezést. A tünetek egyénenként változóak: a mellkasi fájdalom, nyomás, nehézlégzés, mellkasi nehézség, vagy enyhe kellemetlenség formájában is megnyilvánulhatnak. A fájdalom a karokba, az állba, a nyakba és a hátba is kisugározhat. A tünetek felléphetnek hirtelen, heveny módon, de jelentkezhetnek fokozatosan, vagy szakaszosan is.
Minden perc számít!
Mivel a mellkasi tünetek súlyos, életveszélyes állapotot jelezhetnek, nem szabad arra várni, hogy a panaszok elmúlnak, hanem haladéktalanul orvost, vagy a 104-et
kell hívni
, hiszen a mentők hívószáma Magyarország egész területén 104! A szám bármikor, bárhonnan, díjmentesen hívható!

Partnereink