vissza

Hedvig töltött káposztája nyert!

márc
26
2014

Izgatottan léptem a hatalmas előcsarnokba, ahol neves orvosok, az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek kávéztak, csevegtek, a MOMOT XII. kongresszusának második napján, március 22-én. Már túl voltak a kétnapos konferencia sűrű programjain, az előadásokon és szekcióüléseken. Kicsit lehetett lazítani. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság azzal a céllal alakult, hogy az elhízást, mint betegséget tudományos szempontból tanulmányozza, és eredményesebb kezelésének lehetőségeit kidolgozza, illetve ezek eredményeit ismertesse. Tehát az egészséges receptek versenye ebbe a közegbe teljesen bele illett.

Persze voltak olyanok is, akik csak dél körül érkeztek, tájékozódni próbáltak, érdeklődtek a mosolygós, szolgálatkész hosstesektől, hogy hol lesz a receptverseny díjkiosztója. Sokan jöttek. Nem csoda, hiszen 150 körül volt a beküldött kalóriaszegény finomságok száma. De a kongresszusról is szép számmal maradtak érdeklődők.

A bensőséges hangulatú eseményt a MOMOT elnöke Prof. Dr. Bedros J. Róbert közvetlen szavakkal nyitotta meg, majd át is adta a szót a Kor Kontroll Társaság vezetőségi tagjának, Bulla Biankának, aki az első tíz díjazottnak nemcsak értékes ajándékokat adott át, hanem rövid kis bemutatkozásra, sőt egy két versenyzőt még a győztes recept elárulására is felkérte.

Ezekből a beszélgetésekből megtudhattuk, többek között, hogy Tóth Péter a felesége hatására kezdett egészséges ételeket készíteni, de saját maga is sikeresen leadott a túlsúlyából. Ő a fehérlisztet, burgonyát, cukrot mellőzi elsősorban az étkezésükből, most a túrós tönkölypogácsával versenyzett. Hasonló nézeteket vall Szakács-Somogyi Judit is, aki kertészmérnök és jógaoktató egy személyben, és paradicsomos halgombócával a kilencedik helyezett lett.

A zab fasírt így együtt még a legélénkebb fantáziát is megmozgatja, de Richter Anett még azt is elárulta, hogy a tökmagos kenyeret is saját maga készíti. Ebben a kenyérben nincs se élesztő, se tojás. De a liszt érzékenyek se keseredjenek el, Bíró Márta, aki két éve lett liszt érzékeny elárulta a glutén-mentes élet titkát, amiből nem hiányzik sem a torta sem a csokoládé. Az ő tortájában nincs liszt, csokoládé bonbonjait pedig magas kakaótartalmú étcsokoládéból készíti. Tóth Edit „Büntetlen reszelt túrós” receptjére több édesszájú férfinak is felcsillant a szeme.

Juhász Viktória „Harcsapaprikás túrósgaluskával” receptjében a túrósgaluska keltette fel a zsűri és a közönség érdeklődését egyaránt. Mint megtudtuk ez nem más, mint tojás, teljes kiőrlésű liszt, víz, túró és egy kis só. De az orvosok is képviseltették magukat a versenyzők soraiba, hiszen Dr. Pásti Gabriella rákkutató, munkája tapasztalataiból és családi indíttatásból kezdett foglalkozni az egészségtudatos táplálkozás betegségmegelőző hatásaival. Grillezett halfilé vegetáriánus raguval és barna rizzsel a verseny receptje, amivel negyedik helyezést ért el.

Békés Itala, Jászai Mari díjas érdemes művész színművész a harmadik díj átvételekor elárulta nekünk a „Juliska bab olasz nagymamám módjára” elkészítésének csínját- bínját. A Juliska bab, mint megtudtuk egy széles fehér bab, ami július végén, augusztus elején érik. Ezt a babot a nagymama hosszában vágta félbe és olajon dinsztelt fokhagymán, Vegetával ízesítve fedő alatt párolta, majd pár paradicsomot négybe vágva hozzáadott és alacsony lángon készre főzte. Állítólag az így félbevágott babnak jobban érződik az íze, zamata, mint a hagyományosan keresztbe szeleteltnek. Próbálják ki.

Blaskóné Rédei Orsolya, aki második helyezést ért el „Zöldfűszeres kéregben sült pulykamell grillezett cukkinivel és mozzarellás paradicsomsalátával” ételkölteményével, arról beszélt a hallgatóságnak, hogy mennyire fontos, hogy már pici korban hozzászokjon a gyerek az egészséges táplálkozáshoz. Megérezze, megszeresse, ismertté váljanak számára azok az ízek, azok a fűszerek, amik alkotó elemei annak a táplálkozáskultúrának, amely a zöldségeket, fűszereket helyezi előtérbe a zsírban gazdag húsok, lisztes habarásokkal szemben.

De hasonló elveket vallott az orvostanhallgató három gyerekes fiatal édesanya is Király Hedvig, aki diétás töltött káposztájával elvitte a fődíjat, ami – köszönhetően a remek négycsillagos szállodának - egy wellness hétvége két fő részére a Hotel Eger-ben. Hedvig hat éve, a második gyermeke után hízott harminc kilót, amit nem tudott leadni. Ekkor váltott életmódot és választotta az egészséges táplálkozást. Azóta így él és próbálja családját is ebbe a szellembe nevelni. Ez olyan jól sikerült neki, hogy nem csak az ismerősei között, hanem közösségi oldalakon is vannak követői szép számmal.

A díjak átadása után két fontos információt osztott meg velünk a MOMOT elnöke. Jövőre is folytatódik az egészséges receptek versenye, és az egészségtudatos életmódot választók legnagyobb örömére több fórumon is, így a Kor Kontroll Társaság honlapján folyamatosan lehet majd megismerkedni a versenyen rész vett receptekkel, hogy még többen csatlakozzanak ahhoz az egyre növekvő táborhoz, akik saját maguk is hozzájárulnak ahhoz, hogy minél kevesebb érrendszeri betegség, kettestípusú cukorbetegség, magas koleszterinszint, vagy éppen ezek kockázatát növelő túlsúly alakuljon ki családjukban, környezetükben.

Seregély István

Partnereink