vissza

Hajrájához érkezett „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat!

ápr
17
2018

Még három hétig tart a pályázat, így  nem késő beszállni, május 10-ig bárki  beküldheti  történetét háziorvosáról!
„Az év praxisa a Kárpát-medencében”  pályázat kiírója / az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága / a páciensek, de az önkormányzatok, polgármesterei hivatalok, könyvtárak, idős otthonok, egyházkerületek, civil és szakmai egyesületek ajánlásait is várja!
A pályázat portálján www.evpraxisa.hu már olvasható hazai ajánlások kis és nagyvárosokból többek között / Törökbálint,  Eger, Mezőkövesd, Szentendre, Kecskemét, Szolnok, Miskolc, Budapest / apró és még apróbb községekből, falvakból / Napkor, Arló, Jászfényszaru, Kővágószőlős, Paszab, Nyírmihálydi / érkeztek.

A határon túliak jöttek Nagymegyerről a Felvidékről, Erdélyből  Szováta , Zetelaka, Marosvásárhely, Csíkszereda lakosai ajánlották orvosukat, Kárpátaljáról pedig Tarnócról, Kisdobronyból,  Viskről,  Ungvárról  Tiszasalamonról  szállingóztak az ajánlások. A hálás páciensek mellett írt a református lelkész, a polgármester/ Pécs, Újszilvás, Sándorfalva/ a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, rezidensek és orvoskollégák egyaránt.
Akad olyan  2000 lélekszámú település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a betegek 90%-a roma, a háziorvos  viszont a helyén marad, nem menekül el, ahogyan elődei tették, pedig  hálapénzre nyilvánvalóan nem számíthat. A legtöbb ajánlást eddig egy nyíregyházi családorvos kapta, róla 13 betege írt róla  történetet! A legidősebb elismerésre javasolt az a budapesti doktornő, aki 79 évesen fekvőgipsszel a lábán is rendel, mert lelkiismerete nem engedi, hogy cserbenhagyja betegeit.
Számos életmentő és megható történet érkezett, ilyen például a felvidéki csontrákos kisfiú esete,  Geri tragédiája egyik lábának amputálásával kezdődött. A fiú már nem él, de édesanyja szerint négy és féléves küzdelmében szülein kívül a doktornéni volt a támasza, akitől  még a  rendszeres vérvételt is eltűrte. A nehéz évek után az édesanya és a doktornő együtt hozott létre alapítványt a csontrákos gyerekek megsegítésére.  De valóságos  hős a marosvásárhelyi doktornő is, ő éjjel-nappal prosztatatrákos betege rendelkezésére áll, és ha  a helyzet drámaira fordul, még a férjét is magával viszi az éjszaka kellős közepén, hogy segíthessenek.
A betegek azt az orvost szeretik becsülik igazán, aki partnerként tekint rájuk, aki a szakorvosi rendelőből visszatérőknek elmagyarázza a szakkifejezéseket, és segít levonni a következtetéseket. Fontos, hogy  a családorvos részt vegyen szakmai képzéseken, hogy  minilabort működtessen- pláne a vidéki kistelepüléseken- előre egyeztetett  rendelési időpontokkal minimálisra csökkentse a zsúfoltságot és a várakozási időt,  és az is, hogy az infokommunikáció korában szinte mindig elérhető legyen. A legnépszerűbbek a mobiltelefon mellett e-mailben, és a közösségi portálokon,sőt saját honlapjukon is elérhetők, ahol egyébként naprakész és fontos információkkal látják el pácienseiket.
Küldje be történetét május 10-ig, és döntse el Ön, hogy ki legyen az év legjobb háziorvosa!

Partnereink