vissza

Ha nagy a hasad szívinfarktust kaphatsz!

jan
2
2015

Utáljuk-e ki a túlsúlyosokat, vagy segítsünk nekik beilleszkedni, munkát találni, társaságba járni, sportolni.? B. Király Györgyi vendégei Dr. Audikovszky Mária és dr. Pados Gyula a Szent Imre Kórház lipidológusai, valamint Dzsupin Ibolya a székesfehérvári színház művésznője.2012-ben a Pallas Páholyban készült és a Duna televízióban sugárzott felvételen az utóbbit választották.
Bár eltelt 2 év, a téma ugyanolyan aktuális, hiszen szomorú tény, hogy a túlsúly/ elhízás a hazai felnőtt lakosság 60%-át érinti, a hozzá kapcsolódó rizikófaktorok miatt pedig a kövérség a 10 legsúlyosabb betegség közé tartozik!

A felvezetőben elhangzott, hogy tulajdonképpen ugyanolyan szenvedély-betegséggel állunk szembe, mint a szerencsejáték, az alkohol, vagy éppen a drog. Mert világszerte vannak olyan emberek, akik napi 30-36 ezer kalóriát tömnek magukba. Persze ezek kirívó esetek, életüket ágyban töltő betegeknél. Pados Gyula és csapata évtizedek óta gyógyítja az elhízott embereket. Módszerük hihetetlenül egyszerű, csak a páciensnek akarnia kell. Egyhetes kórházi bent-fekvés alkalmával megtanítják a fogyni vágyókat a helyes táplálkozásra, melyet természetesen „odakint” is folytatni kell, különben az egész nem ért semmit.
Kiderül: mis gondoljunk az Atkins , az elválasztó, a vércsoport diétáról, meg a többiről? Hová teszi a voksát a hazai fogyasztás nagymestere, Pados Gyula? Az általa vezetett lipid részleg javaslata röviden: kenyér, krumpli tészta kizárva az étrendből. Dr. Audikovszky Mária egyik megállapítása egészen megdöbbentő: egy szelet torta elfogyasztása után másfél órát kellene biciklizni, hogy az 500-600 kalóriájú süteményt kompenzáljuk. Mivel 24 órán keresztül nem szokás biciklizni, egyszerűbbnek látszik a torta mellőzése.
Pados doktor, aki 18 ezer beteget kezelt már, elmondta, hogy az öregedéssel együtt évente fél kiló plusz súly rakódik az emberre. „Az öregedéssel minden funkció csökken, csak az étvágy nő. A legveszélyesebb a hasi elhízás, mert a hasban kezdődnek a betegségek. Honnan számít soknak a has térfogata? A nőknél 80 centiméter fölött, a férfiaknál 94 fölött.”
Továbbá, hetente legalább egyszer-kétszer olyan igénybevételt (sportot) javasolt, melynek során 200 mínusz életkorra felmegy a pulzusszám.
A lényeg: jobban tesszük, ha nem várjuk meg a kövérség társbetegségeit, hanem elkezdjük ledobálni a kilókat, hogy hosszú életűek lehessünk. Már a testsúly 10 százalékának leadása is fantasztikus eredménnyel jár! Rendeződik a magas vérnyomás, csökken a vércukor és a koleszterinszint is!

Partnereink