vissza

Gyógyító szavak

júl
17
2023

Jöjjön egy új szemlélet, amire nagyon sokan fogják azt mondani, hogy mi ebben az új? Az, hogy szembe megy a gyakorlattal. Témánk a gyógyító szavak az egészségügyben, mondhatnám: a szív és a lélek kapcsolata.
Vendégeim: Dr. Toma Kornél kardiológus Debrecenből, Buvár Mariann kivonuló mentőápoló és S. Tóth Márta kommunikációs szakértő. Kornélék a debreceni kardiológiai központban szívvel-lélekkel gyógyítanak. Magánrendelőjük nevében benne is van az olis szócska, ami görögül lelket jelent. Vajon miért fontos ez egy kardiológusnak? Miért nem elég neki csak a lüktető naponta 110000-ret verő motorral törődni? Mariann eleve elfogadó, a kivonuló mentősök a sok-sok tragédia láttán segítőkészen, támogatóan, pozitív érzelmekkel közelítenek a bajbajutottakhoz. Márti a következő mondatokat írta nekem: „A szív és a lélek akár csak az agy képes saját memóriára. A kimondott szavaink a szívet építik vagy összetörik. Átvitt és minden értelemben. A szív összetörik, megszakad vagy megfiatalodik, megerősödik – attól függően, hogyan szólnak hozzá. »
Tudjuk, hogy a szavak gyógyítanak vagy megsemmisítenek, ezért nem mindegy, hogyan használjuk őket. Rettenetesen beszélünk egymással, a boltban, az uszodában, a bankban, zéró tolerancia, harag, indulat, erőszak a közlekedésben is. Pedig nemcsak fizikailag ölhetünk, a szavainkkal is. Van olyan, aki beszél hasonlókat a tőrszúrásokhoz, de a bölcseknek nyelve orvosság” – olvasható a példabeszéd a szavak erejéről. A közelmúlt egyik műsorában beszélgettünk a poszttraumás stresszről, meg arról, hogy mi minden okozhatja. A gyerek- nő bántalmazás, a szexuális abúzus mellett ott van a verbális munkahelyi, iskolai, párkapcsolati és kórházi bántalmazás is, amikor kutyába- se- veszik a beteget, amikor az amúgy is kiszolgáltatott, megalázott/ tisztába tesznek, összehányod magad/ lelkileg összezúzott betegbe még a személyzet is belerúg!
Az állami járóbeteg-ellátásban az egy betegre fordított idő átlagosan 3-5 perc. Csoda ha ebben a környezetben a magánellátás platózik? Bármennyire hihetetlen: Kornél 1 órát foglalkozik egy beteggel. Ez kellene a minta legyen! De amíg a János kórház gyermeksebészeti ügyeletén például 24 óra alatt 163 gyereket kezelnek, mert ők egész Észak- és Közép-Magyarország ellátói-- forrás maga a sebész a Facebookon- addig biztosan nem lesz. Orvoshiány, nővérhiány, várólisták, miközben talán soha nem volt annyira fontos az orvos empatikus kommunikációja, mint a napjaink rengeteg stressztől – háború, klímaválság, energiaválság stb.-fenyegetett világában. Bálint Mihály világhírű pszichoana- litikus szerint„az orvos maga a gyógyszer” Így hiszi Márti is, aki úttörő ezzel a projekttel, ahol orvosokat, ápolónőket képeznek a szó gyógyító erejére.

Partnereink