vissza

Gyászoljuk a Covidban meghaltakat!

szept
13
2022

Egy kisvárosnyi, 46200 ember halt meg Magyarországon a Covid járvány következtében. Hogy ez sok vagy kevés? A gyászolóknak egy szeretett családtag távozása is sok. Éppen neki, nekünk- hiszen Rita is, én is elveszítettem olyan közeli hozzátartozót, akinek a távozása felfoghatatlan- tartozunk azzal , hogy beszélünk róla, hogy a jövőben minél kevesebb embernek kelljen átélnie a fájdalmat és a küzdelmet. Vendégeim: Fejes Rita színész-rendező, ,Dr. Weltner János sebész, és Dr. Rékassy Balázs orvos- közgazdász. Rita mostanában fesztiválozik, elkészítette a Gyász című 5 perces rövidfilmet, elsősorban a Covid áldozatok itt maradt gyászolói számára. Könnyes szemmel mesél a filmről, a saját történetéről, arról, hogy rettenetesen nehéz, de meg kell próbálnunk a gyászban felidézni az örömöt, a szép emlékeket.
Weltner János a járvány kezdete óta naponta értelemezi , elemzi a közösségi portálon a járványadatokat. Vajon mit von le a mi 46200-as halálozási számunkból, és van-e okunk hátradőlni?
Lehet, hogy nem a legszerencsésebb példa- hiszen egy nálunk ezerszer gazdagabb országról szól a történet- de Egyesült Arab Emírségekben /lakosságszáma hozzánk hasonlóan 10 millió / idén július tizenhetedikéig egészen pontosan 2325 a Covid halottak száma! Ami ehhez társul most is, nyáron is: zárt térbe- üzlet, tömegközlekedés- tilos maszk nélkül belépni, az országba szintén nem léphetsz be érvényes oltási igazolvány nélkül, a repülőtéren PCR tesztet végeznek, amíg nincs meg az eredménye szigorúan karanténban/ ha turista vagy a szállodai szobádban tartózkodhatsz/ bevezették a helymeghatározó karkötőt, azaz nem mehetsz szabadon egyik államból a másikba. Hogy korlátozzák a személyiségi jogainkat? Igen, de cserében életben maradunk!
De gyerünk közelebb! Ausztriában 14809 / a miénk harmada! / a Covid halálozások száma. Mit csináltak másképpen, mit csináltak jobban, mint mi? Miért haltak meg nálunk ilyen sokan? Mert ahogy Levendel László fogalmazott a nyolcvanas években beteg az ország?/ Bár pici javulás van- még mindig rémesek az elhízási, szívhalálozási, és az egyéb statisztikáink./ Mert nem dolgoztuk ki a betegutakat? Rita elmondja, hogy amikor gyerekeivel együtt Covidos lett,, nem tudott kihez fordulni. A háziorvoshoz nem mehetett, a telefon folyamatosan foglalt volt, e-mailben próbált vele kommunikálni, és csak napok múltán kapott választ. Igen egy covidos felnőtt és két covidos gyerek.
Mennyire állt a helyzet magaslatán- és mennyire áll- a magyar egészségügy? Mennyire egységes szakmai protokoll szerint zajlik az ellátás? Honnan tudjuk- hiszen nem nyilvánosak a kórházi statisztikák- ,hogy melyik kórház csinál valamit jól, és melyik rosszul, nem tudhatjuk, hogy melyik kórházról vagy osztályról kell példát venni, és melyiknél feltárni, hogy mi a rossz teljesítmény oka? Hálát mondunk azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik megküzdöttek ezzel a drámával, végig hallgatták a jajgatást, a halálhörgést, de szólunk azokról is, akik kiégtek.