vissza

Gyakorlati fájdalomcsillapítás

A fájdalom csillapítására tette fel az életét Dr. Embey-Isztin Dezső főorvos, a Magyar Fájdalom Társaság alapító elnöke, az Országos Onkológiai Intézet Fájdalom Ambulanciájának vezetője, ahogyan legújabb könyve is tanúsítja.
A szerző tudja jól, hogy a fájdalom amellett, hogy szenvedést okoz, megnehezíti a hétköznapi életvitelt, elvonja az ember figyelmét munkájáról, akadályozza a pihenést, a tartósan fennálló nagy fájdalom még az emberi kapcsolatokat is szétzilálja, elszigeteli a beteget.
Bár a betegnek alapvető joga, hogy az orvos enyhítse szenvedéseit, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Magyarországon nagy kultusza lenne a fájdalomcsillapításnak. És ez nemcsak emberhez méltatlan életminőséget idézhet elő, hanem halálos is lehet. Hiszen a naponta csillapíthatatlan fájdalommal küszködő onkológia beteg hamarabb adja fel a küzdelmet a kórral szemben, hamarabb veszíti el hitét a gyógyulásban.
Ahogyan Embey doktor könyvéből is kiderül, a fájdalomcsillapítás minden gyakorló orvosnak feladata és kötelessége úgy, mint az elsősegélynyújtás vagy az újraélesztés. A krónikus fájdalomtól szenvedő betegeken csak nagyon felkészült, elhivatott, önmagát folyamatosan képző szakember képes igazán segíteni. Ismernie kell számos szakterületet (neuroanatómia, farmakológia, neurológia, onkológia, mozgásszervi betegségek, angiológia), a terápiás idegblokádok javallatait, és az a jó, ha ezeket kivitelezni is tudja a Gasser-dúctól a Morton-neuralgiáig.
A „Gyakorlati fájdalomcsillapítás „ című könyv a fájdalomcsillapítás elméleti és gyakorlati tudnivalóit foglalja össze, a szakma elismert képviselőjének tollából. A kötet az orvostudomány egyik legfontosabb kérdését teszi fel: tudjuk-e a beteg fájdalmát csillapítani, vagy nem? Ha igen, akkor igaz Hippokratész mondása: divinum est opus sedare dolorem.