vissza

Gondolkozz pozitívan!

okt
27
2013

Egészségnap Kecskeméten

A legtöbb betegség kialakulásának hátterében ott az átkozott stressz, amivel mindenkinek meg kell küzdenie. Ha szeretnénk sokáig egészségesek maradni nem elég a táplálkozás, nem elég a mozgás, a stresszre is reagálnunk kell, de hogyan?
Borbényi Erika a Semmelweis Egyetem Onkoradiológiai Klinikájának főorvosa az egészségnap másik előadója klasszikus példával válaszolt. Ha jön a vonat, nem lépünk a sínre, félreállunk.. De hogyan álljunk félre a hétköznapokban, amikor kikerülhetetlen a munkahelyi, a magánéleti , vagy akárcsak az országúti stressz a közlekedésben?
Gyorsan mutatott egy jó kis légző gyakorlatot, amit akkor érdemes bevetni, ha a z adrenalin szintünk a fellegekben kúszik. Rém egyszerű, és biztosan segít. A levegő kifújása után várunk a következő beszívással, amíg csak tudunk, azaz szándékosan lassítjuk a levegővétel ritmusát.
Tessenek kipróbálni orvosi rendelőben várakozás közben, ha ránk ripakodik a főnők, ha veszekszik velünk a párunk, ha elönti a lila köd az agyunkat a kamasz fiúnk újabb disznósága miatt , és a példák vég nélkül sorolhatók. Ez a légzéstechnika nyugtat, és ráadásul a vérnyomást is csökkenti!

www.youtube.com/watch?v=D3_94C8jMho

Erika felhívta az egészségnap közönségének figyelmét a tanult tehetetlenség fogalmára. Ha azt látom, hogy a szüleim a dolgokkal szemben tehetetlenek, nem a megoldást keresem majd, hanem ezt a szemléletet viszem tovább. Hogy az életet el kell viselni, a konfliktusokat el kell tűrni, nem pedig megoldani. Ez a szemlélet sajnos meg is betegít, gyakran fordul depresszióba.
A csinos, empatikus főorvos számos példát hozott fel saját életéből, saját lányaival történt konfliktusainak megoldásaiból majd a pozitív gondolkodás 12 pontjával folytatta.
A harmónia, a pozitív gondolkodás azzal kezdődik, hogy nemcsak elfogadom, tisztelem is magam.
„Úgy nézek magamra mindig, ahogy csodára nézni illik” – mert minden ember megismételhetetlen és egyedi. (Szécsi Margit verse nyomán)
Egy orvos szájából különös mondatok következtek: „Egyenrangúak vagyunk! Nem helyezem magam alád, de föléd sem!
Sok konfliktustól kímélhetjük meg magunkat, ha célokat tűzünk ki magunk elé, ezeket pedig konzekvensen, de nem másoknak ártva próbáljuk megvalósítani.
„Én én vagyok, Te pedig te! Azért vagyok a világon, hogy beteljesítsem küldetésem, nem pedig hogy megfeleljek elvárásaidnak”
Önbizalom, önbecsülés növelő mondatok, amiket a reggeli felkelésnél hangosan kimondva, mantraként is használhatunk:
„ Képes vagyok elérni, amit akarok!
Én tudom, és én tudom, hogy tudom.”
Végezetül - a teljesség igénye nélkül- három mondat arról, hogyan érdemes eligazodni a világban, mire érdemes energiát áldozni, és mire nem:
„Meg akarom változtatni, ami változtatásra szorul , elfogadom, ami megváltoztathatatlan, képes vagyok különbséget tenni a kettő között.„
Követésre érdemes filozófiáját még a zen buddhisták mondatocskájával is megerősítette, ami rém egyszerűnek tűnik, ugyanakkor hallatlan bölcsességet halmozott fel:
„Ne bánd, hogy esik az eső, mert ha bánod, akkor is esik”
Néhány trükk a boldogsághoz, azaz Bagdy Emőke professzorasszonyra hivatkozva praktikus tanácsokat kaphattunk a örömtelibb élethez. Izgalmas tényként a Harward Egyetem kutatásaira hivatkozott. Azt igazolják, hogy az optimista és a pesszimista diplomások egészségi állapota 45 év körül alapvetően elválik, az optimisták lényegesen egészségesebbek, mint pesszimista társaik. Kiemelte a nevetés tudományát, amit a pesszimisták nem nagyon használnak. Pedig a kacagás zsigeri kocogás, aminek segítségével javul a vérkeringés, stimuláljuk immunrendszerünket, ráadásul endorfint is termelünk. Érdemes erősíteni szeretetkapcsolatainkat, nem szabad elhanyagolni az érintés, a simogatást - gyakoroljuk naponta! - és ki kell fejlesztenünk magunkban a megbocsátás képességét. „ A haragod olyan parázs, amelyet másra vetsz, de a te tenyered ég meg .” Buddha
Ne legyünk rigidek, merevek, merjünk változni és változtatni, hiszen körülményeink és a világ is folyamatosan változik körülöttünk. Végül legyen életcélunk, legyünk motiváltak, elkötelezettek “aki nem tudja, hogy melyik kikötőbe tart, annak egyik szél sem kedvező” (Seneca)
Az egészségnap közönsége érdeklődéssel hallgatta mindazt a tapasztalatot, aminek összegyűjtéséhez nem elegendő egy emberöltő, viszont könnyebben élhető, ha ismerjük a receptet. Az elme pallérozását a test aktivizálása követte, kosárlabda versennyel, aerobiccal, majd ügyességi sportvetélkedővel.