vissza

Főzz másképpen!

dec
5
2019

Feketén- fehéren a Hatoscsatornán
Elhízásról, társbetegségekről, valamint a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Elhízástudományi Társaság  közös receptversenyének eredményeiről  szólt a Feketén-fehéren  november végén.
B. Király Györgyi műsorának vendége volt: Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, valamint Vágvölgyi Tamás életmódváltó és Tengel Judit a Gasztvitál vezető dietetikusa. A 40 000 ember étkeztetését biztosító cég séfje: Pákozdi Norbert nyerte meg a receptversenyt. A nyertes recept:” Sertésszűz zöld-fűszeres kéregben káposztás burgonyaropogóssal, édesköményes céklasalátával”. Vágvölgyi Tamás több mint 150 kilóról indult: a mérleg már nem tudta mutatni a háziorvosi rendelőben a súlyát. Leizzadt mire elvergődött az első emeleti ajtójukig. Egy   lámpaváltással már nem ért át a zebrán, a lába folyton bedagadt, akkor is ha csak ült. Aztán elkezdte megváltoztatni az étrendjét, és szoba-biciklizni is. Ma túl van a 100 kilós álomhatáron lefelé, és idén már az ultrabalaton versenyen is kerékpározott. Okos pogácsájával/ csupa zab, csupa rost/  az előkelő második helyre került.
Ideje mozogni, és ideje odafigyelni a plusz kilókra, hiszen az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, világszerte pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. A világszervezet adatai szerint a felnőtt magyar lakosság  30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig – az elhízottakkal együtt – ennek duplája.
A gyermekek körében sem jobb a helyzet, hiszen a teljes gyermekkorú populációban minden negyedik-ötödik érintett, a 15-16 éves lányok között pedig már a 30 százalékot közelíti meg a súlytöbblettel rendelkezők aránya. Az is tény, hogy az elhízásnak és a súlyfelesleg hat a várható élettartamra, továbbá bizonyítottan összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, néhány rákfajta, illetve egyes ízületi rendellenességek kockázatának növekedésével. Úgyhogy érdemes megszívlelni a felszólítást: Főzz másképpen!