vissza

Főzz másképpen!

márc
2
2016

Receptversenyünkre több, mint 100 recept érkezett.

Díjátadó március 19-én a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság kongresszusán! A nyerteseket értesítjük! Addig is böngésszék portálunkat!

Kacsamell édesburgonya krokettel és meggymártással

Hozzávalók a kacsamellhez:
- 4 szelet kacsamell
- rozmaring
- fokhagyma
- só, Szines bors

Hozzávalók az édesburgonya kroketthez:
- 2 db édesburgonya
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- só, Szines bors
- 1 tojás
- szerecsendió, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma granulátum
- zabliszt
- zabkorpa a panírozáshoz
- kókuszolaj a sütéshez

Hozzávalók a meggymártáshoz:
- 10 dkg magozott meggy
- 2 dl cocomas (vagy tejszín)
- 2 evőkanál nyílgyökérliszt (vagy étkezési keményítő)
- 1 teáskanál fahéj
- eritrit (vagy más édesítő)
- szegfűszeg

Elkészítés:
A kacsamelleket megmosom, majd papírtörlővel szárazra törlöm. A bőrös felét egy éles késsel keresztbe csíkozom, figyelve, hogy a húst ne sértsem meg. Sóval, borssal és őrölt rozmaringgal átdörzsölöm. Vastag aljú (nem teflonos) serpenyőt hevítek minden zsiradék nélkül és a kacsamellek mindkét oldalát (bőrös felével kezdem) 3-4 percig sütöm, közben a zsírt folyamatosan leöntöm. Ezután tepsibe teszem, és előmelegített sütőben 140-150 fokon kb. 40-50 percig sütöm.

Az édesburgonyát (batátát) meghámozzuk, kockákra vágjuk, puhára főzzük, leszűrjük, még melegen krumpli nyomóval összetörjük és hűlni hagyjuk. Az áttört batátához adjuk a tojást, a reszelt sajtot és a fűszereket, majd annyi zabliszttel, amennyit felvesz, viszonylag lágy tésztává dolgozzuk. A masszából egy evőkanállal kiveszünk egy adagot, nedves kézzel henger alakúra formázzuk, majd meghempergetjük a zabkorpában Ekkor alakíthatóbbá válik, így korrigálhatjuk az esetleges formai hibákat. Felhevített kókuszolajban pirosra sütjük, de sütés közben csökkentjük a lángot. Papírtörlőre szedjük, majd tálaljuk.

A meggyet felteszem főni éppen annyi vízben, ami ellepi. Szegfűszeggel, fahéjjal és eritrittel ízesítem, majd forrástól számított 5 percig főzöm. A cocomast (vagy tejszínt) egy külön tálkában kikeverem a nyílgyökérliszttel (vagy étkezési keményítővel) csomómentesre, majd a meggy levéből adok pár kanállal hozzá, és így együtt borítom bele az edénybe. Újabb forrástól számított 2 percig főzöm. Hidegen és melegen is tálalható.

Élettani hatás:
Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere béta-karotinban gazdag. Tartalmaz B1, B2, B6, C és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, fehérje található benne. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. A fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

Dávid Krisztina