vissza

Főzz másképpen! /5

dec
1
2017

VII. helyezett  Varga-Kővágó Eta

Dagasztás nélküli kenyér

Eta ezt írja magáról: „2015-ben kezdtem diétázni, miután a terhességem során jó néhány kiló felszaladt. Közel 15 hónap alatt 18kg-tól szabadultam meg, sok mozgás és egészséges étrend tartásával. Alapvetően vékony testalkatú vagyok, köszönhetően, hogy a terhességem előtt is egészségesen táplálkoztam, és sokat mozogtam, viszont ezt a terhesség alatt nem tudtam tartani. A súlyvesztésem megállt, miután elértem az ideális testsúlyt, és azt azóta is tartom, közel egy éve. Az egészséges táplálkozás az életem része lett.
A receptversenyre azzal a kenyérrel szeretnék nevezni, ami segítette az egészséges testsúlyom elérését és megtartását „
Hozzávalók:

  • 125g durum liszt
  • 125g zabpehelyliszt
  • 70g teljes kiőrlésű árpaliszt
  • 50g zabkorpa
  • 5g búzasikér
  • 3,45dl langyos  víz
  • 15g élesztő
  • 1kk só
  • 2-3 ek magkeverék vagy 25 g lenmagpehely

Elkészítése:
A langyos vízben az élesztőt elkevertem, a többi száraz hozzávalót egy tálban összekeverjük, és mehet bele az élesztős víz. Az egészet összekeverem, amiből egy nokedli sűrűségű massza alakul ki. Az a tapasztalatom, hogy ez a jó állag titka.
Egy éjszakán át pihen a massza, majd reggel átmozgatjuk a masszát laza mozdulatokkal, így levegős lesz a tészta.
Ezután a külsejét beliszteztem, csak, hogy ne ragadjon a tészta ( max. 5dkg durum lisztet használtam) és át tudjam emelni a sütőpapíros tepsibe. Kicsit tekertem rajta még tepsibe rakás előtt és a tepsiben is formáztam egy picit a kenyéren.
Amíg melegedett a sütő, pihent a tészta.
220fokon légkeveréses sütési módban felmelegítettem a sütőt, és kb. 45 perc. Minden sütő másképp süt, érdemes nézegetni 35-40 perc után.
Miután megsült a kis cipónk, (kb. 60 dkg-os) várjuk meg amíg rendesen kihűl. A külsejéről a felesleges lisztet leseperjük egy konyharuha vagy egyéb erre alkalmas eszköz segítségével.

Az összetevők jótékony hatásai:
- A durum lisztnek  magas a glutén tartalma, lassú felszívódású.
- A vér koleszterinszintjének csökkentését segíti a zabpehelyliszt és a zabkorpa.
A cukorbetegek étrendjében jelentős szerepe van a zabkészítmények fogyasztásának, vízben oldódó élelmi rostokban gazdag, mely az étkezés után a vércukorszint emelkedést lassítják, és serketik a bélmozgást. Jótékony hatású lassú pajzsmirigy működésű betegeknél.
- A teljes kiőrlésű árpaliszt hatásos vér koleszterinszint csökkentésére. Az árpaliszt javítja a bélműködést, élelmi rostban gazdag.
- A lenmag-töret élelmi rostban gazdag, főként vízben nem oldódó rostok miatt jótékony hatású, serkenti a bélműködést, székrekedéses problémákra kiváló megoldás.
Frissen őrölt formában a mag nyálkaanyagai bevonják a gyomor nyálkahártyáit, amely ellensúlyozza a savtermelést. Csökkenti a magas vérzsír értékeket, koleszterinszintet, a vérnyomást, és a szívinfarktus kockázatát.