vissza

Főzz másképpen! /1

dec
1
2017

III. helyezett Kozák Ida

Túrós halfasírt
Kozák Ida vagyok Egerből. Két gyermekem, két sportoló unokám és 83 éves anyukám miatt egészséges ételeket szeretek készíteni, hogy vigyázzak a családom egészségére és testsúlyára.
Szeretném, ha receptjeimből látnák az emberek, hogy ami finom, az lehet egészséges, tápláló és megfelelő étrend, mind a sportolóknak, mind a fogyókúrázóknak és megfelel minden korosztálynak.
Ezekkel az ételekkel (teljes kiőrlésű gabona, zöldségek, hal, túró, joghurt) szerintem megelőzhető és gyógyítható is az elhízás és a cukorbetegség.
Első ételem, amit szeretnék nevezni a receptversenybe:
Hozzávalók:

  • 1 nagy tojás
  • 150 g zsírszegény túró
  • 150 g tonhal 8konzerv, saját levében)
  • 80 g zabpehely (aprószeműt használtam)
  • 100 g pépesre reszelt vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott evőkanál pirospaprika
  • szárított majoranna vagy kapor vagy petrezselyem
  • pici só, bors
  • zabkorpa, zabpehely a gombócokat beleforgatni

Saláta hozzávalók:

  • 300 ml natúr joghurt
  • 1 evőkanál mustár
  • pár csepp folyékony mesterséges édesítő
  • 450g mirelit vagy friss zöldség (kukorica, zöldborsó, sárgarépa)
  • 100 g savanyú uborka
  • 200 g alma
  • salátalevelek

Elkészítése:
Az elkészítése pofonegyszerű, főleg, ha van 2 gyerek, aki imád gyurmázni és méricskélni. Egy nagy tálban összekeverjük a tojást és a zabpelyhet és pihentetjük 10 percig, addig elkészítjük a többi hozzávalót. A tonhalkonzervből kiöntjük a pár csepp sós lét és a halat összetörjük a zsírszegény túróval, majd fűszerezzük ízlés szerint pirospaprikával, zöldfűszerrel, pici sóval, borssal. Majd hozzákeverjük a pépesre reszelt vöröshagymát és az összezúzott fokhagymagerezdeket. Végül a halas masszát összekeverjük a tojásos zabpehellyel. 4 cm-es átmérőjű gombócokat formázunk a masszából, kb. 28 darab jön ki belőle. A gombócokat ízléstől függően beleforgathatjuk zabkorpába, zabpehelybe, graham zsemlemorzsába, de maradhatnak csupaszon is. Előmelegített sütőben sütőpapíros lemezre téve 180 fokon addig sütjük, amíg meg nem pirulnak a gombócok, ez általában 25 perc, de 20 perc után már figyelni kell, mert a pontos sütési idő sütőnként változhat.
Élettani hatások:
hal: Könnyen emészthető magas fehérjetartalmú táplálékunk. Kevés benne a koleszterin, de nagy mennyiségben található benne a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium és rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban. A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amik csökkentik a szívroham kockázatát. Nemcsak a szervezet fejlődéséhez szükséges, hanem hatásos demencia, stroke, mellrák és reuma kialakulása ellen is.
túró:  Kalciumtartalma mellett alacsony kalóriatartalma és magas fehérjetartalma miatt a sportolók és a fogyókúrázók alapélelmiszere.
joghurt: Kalciumtartalma mellett a gyártása során használt baktériumok jótékony hatással vannak a bélflórára.
zab:  Rendkívül egészséges gabona, tartalmaz többek között B1, B5, Bg és E-vitamint, vasat, foszfort és kalciumot. Rostjai segítik a székrekedést megszüntetni, valamint vérszegénységre is ajánlott fogyasztani.  Vízben oldódó rostjai teltségérzetet okoznak hamar és csökkentik a vércukorszintet, koleszterinszintet, segítenek a túlsúly leküzdésében és a vérnyomás mérséklésében. Idegnyugtatóként és rossz alvás esetén is javasolják.