vissza

Főzőklub a pástétomokról és az étel szeretetéről

jan
31
2014

A feltálalt ételt sok módon lehet elkészíteni sokféle irányzat és rendszer létezik. Vannak egészen szigorú és kicsit lazább irányelvek szerinti iskolák. Előadónk a reformétkezésen túl más oldalról is szeretné megközelíteni a főzést.

Régen a szakrális közösségekben szigorú szabályai voltak annak, hogy ki állhat a konyhában. Megfelelően beavatottak voltak azok a személyek, akik ételt főzhettek a közösség számára. Az étel az elkészülési idő alatt magába fogad mindent, felveszi és elraktározza azokat a rezgéseket, amelyek körül- veszik. Az elkészült étel energiarezgése táplálja és alakítja az őt’ elfogyasztó embert, hatással van az élő szervezetre. Nem mindegy, hogy ez a hatás közömbös, romboló, avagy gyógyító. „Azzá leszel, amit eszel”.- tartja az angol mondás. Érjük el azt, hogy építő-gyógyító legyen az, amit elfogyasztunk, amit családunk, szeretteink elé teszünk. Mesterszakács főző partnerünk arról is beszél majd, hogy mielőtt a főzéshez kezdünk érdemes megteremteni az ideális környezetet, azaz megtisztítani magunkat a nem megfelelő negatív energiáktól, és feltölteni pozitív energiákkal.

A pástétomok kedvelőinek szól a február ötödiki klubfoglalkozásunk.

A különféle növényi pástétomok változatosságot jelentenek a reggeli, uzsonna vagy szendvicskészítés során. A saját készítésű pástétom összetevői beazonosíthatók, nincsenek túlterhelve rengeteg sóval, nitrittel és ízfokozókkal. Ráadásul így saját, egyéni ízlésünk szerint fűszerezhetjük, pl. van, aki nem bírja a fokhagymát vagy más erős, markáns ízű fűszereket.

Alapanyagát tekintve a pástétom készülhet hüvelyesből, zöldségből, magvakból, gabonából. Hagymapástétommal kezdünk, íme a receptje:

Hagymapástétom

Hozzávalók:
5 nagy fej hagyma, olívaolaj, 1 alma, 10 dkg vaj, vegyes fűszerkeverék, 1ek szójaszósz.

Elkészítés:
A megtisztított hagymát apróra vágjuk, és az olajon elkezdjük dinsztelni. Fűszerezzük és hozzáadjuk a lereszelt almát és a szója szószt, ezzel jó alaposan sokáig pirítjuk, együtt pároljuk. Minél tovább pirítjuk, annál kellemesebb lesz az íze. Amikor készen van, belekeverjük a vajat, kézi merülő mixerrel összepépesítjük.

Tálalás:
Friss kenyérre kiváló feltét, akár pirítóshoz vagy meleg szendvicsre is remek.

A szakács természetgyógyász élménye:
Egy elegáns wellness hotelben tartottam egy reformkonyha bemutatót. A hagymapástétomnak nagy sikere volt. Este a szállodában megjelent egy hölgy, engem keresve. A konyhába bejőve egy kiló hagymával megkért, hogy segítsünk neki megpucolni a hagymát, mert csípi a szemét. Megkérdeztem a kollégákat, hogy kinek nem csípi a szemét a hagyma, mivel senki sem válaszolt, értve a humort, így én pucoltam meg. Átnyújtottam a megtisztított hagymát a hölgynek, erre ő megkért, hogy pirítsam meg, mert ha otthon csinálja, akkor büdös lesz a lakásban. Elkészítettem hát neki a hagymapástétomot. Miután elment, alig győztem csitítani a kollégákat, mert furcsa jelzőkkel illették a kedves vendéget.

Helyszín: Margaréta otthon Kecskemét Nyíri út 77.
Időpont: 2014 február 5. 13. h
Vezeti: Győri Zsolt mesterszakács és természetgyógyász
Telefonszáma: 203488955