vissza

Főzőklub Kecskeméten

febr
7
2014

" Törekedjünk arra, hogy mindennap frissen készítsük el az ételeket. Ne tároljuk túl sokáig, ne tegyük ki szélsőséges külső behatásoknak a készételt. Óvjuk meg az ételt a mikrohullámú készüléktől vagy a túlzott újra melegítéstől csakúgy, mint a fagyasztástól is. Nagyon fontosnak tartom a hazai alapanyagok használatát. Nemcsak azért mert, munkát adunk és a meglévő munkahelyeket segítjük ezáltal megóvni, védeni, hanem azért is mert a környezetünkben termelt élelem mindig sokkal jobb energetikai hatású, mint ami messzi országokból érkezik. Legyen hát a főzés egy örömet adó szeretet tevékenység mindnyájunk számára.” – vallja Győri Zsolt mesterszakács és természetgyógyász. Ezúttal a gabonakolbász pástétom receptjével ismerteti meg a főzőklub résztvevőit.

Hozzávalók:
1 kis csésze köles, 1 kis csésze árpagyöngy, 1 kis csésze barnarizs, 1 kis csésze zabpehely, 1 kis csésze rozspehely, 1 kis csésze hajdina.

Ízlés szerint:2-3 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj, só, fokhagyma, őrölt kömény, őrölt bors, őrölt paprika.

A fenti gabonákat külön enyhén sós vízben puhára főzzük majd lefedve 15 percet hagyjuk kigőzölődni. A pelyheket 1-1,5 szeres vízben a szemes gabonákat 3 szoros vízben főzzük meg.

Amikor kihűltek akkor egy nagy fateknőben /lehet más edény is/ összekeverjük őket. Az olajban elkeverjük a paprikát, hogy íz és szín anyagai feloldódjanak. Majd a gabonát az olajos paprikával és a fűszerekkel jó alaposan összegyúrjuk. Akkor jó, mikor megizzadunk és a massza egynemű lesz és elválik az edény falától.

Tálalása:
Többféle kenyérre kenve és díszítve az ízben hozzá illő zöldségekkel: paprika, uborka, hagyma, paradicsom. De nagyon jó savanyított káposztával is.

Ötlet:
Be lehet tölteni műbélbe és fel is lehet füstölni, így lehet tartósítani és ad egy speciális ízt is. A kész gabona krémmel’ sokféle ételt lehet készíteni. Így például: rakott kelkáposztát, tejfölös savanyú káposztát, töltött káposztát, rakott krumplit.

Helyszín: Margaréta otthon Kecskemét Nyíri út 77
Időpont: 2014 február 12. 13. h
Vezeti: Győri Zsolt mesterszakács és természetgyógyász