vissza

Figyelj a mellékhatásokra!

szept
13
2022

„Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét” – halljuk a reklámok végén. Megvesszük a gyógyszert, a mellékhatások listáját talán még el is olvassuk a tájékoztató papíron, de nem igazán törődünk vele. Pedig kellene! Vendégeim: Dr Samu Antal , a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnökségi tagja, Dr. Biczó Ágota – Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Budapesti Szervezetének elnöke, és telefonon Dr. Máthé Gábor adjunktus.

Nem akarunk riogatni senkit és főleg nem akarunk senkit lebeszélni a gyógyszerekről, de tudnunk kell, hogy a gyógyszerek mellékhatása veszélyes, mondhatni életveszélyes. A hivatalos statisztikák szerint Németországban évente nyolcezer ember, az Egyesült Államokban pedig évi százezer főre tehető azoknak a száma , akiknek a halálát a gyógyszerek mellékhatása okozza. Becslések szerint a gyógyszert szedők 5-10 százalékánál jelentkezik valamilyen mellékhatás, sajnos ezek teszik szükségessé a kórházi felvételek 5 százalékát is. A nem várt, súlyos gyógyszerhatás az EU-ban az ötödik leggyakoribb halálok, évente csaknem 200 ezer haláleset hozható összefüggésbe ezzel. Nézzünk egy példát! A paracetamol széles körben használható láz- és fájdalomcsillapító hatóanyag, alkalmazható fejfájás, fogfájás vagy ízületi- és reumatikus fájdalmak esetén. Viszont igen komoly mellékhatásai lehetnek, főleg a megfázásos időszakban, hiszen sok gyógyszer tartalmazza a hatóanyagot. Legsúlyosabb mellékhatása a májkárosodás, tartós szedés esetén a májszövet visszafordíthatatlanul pusztulni kezd, a betegség halálos kimenetelű is lehet.

Magyarországon az OGYÉI vagyis az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet gyűjti a bejelentéseket, amelyek a készítmények gyártóitól (forgalomba hozóitól), az orvosoktól és gyógyszerészektől, illetve a betegektől és a hozzátartozóktól érkeznek. Mi történik a mellékhatás-bejelentésekkel?

A gyógyszertörvény alapján egy adott gyógyszerrel kapcsolatos minden mellékhatással kapcsolatos bejelentést nyilvántartanak, kivizsgálnak és összegyűjtenek, aminek alapján akár vissza is vonhatják a gyógyszert.

Beszélünk a gyógyszerek feketepiacáról, vagyis az illegális gyógyszerekről is. Egyes gyógyszercégek nyomozórészleget működtetnek a sokszor a drogpiacot is maga mögé utasító gyógyszer-hamisítás visszaszorítására. Szükséges, hiszen bevizsgáltak például olyan interneten rendelt – egyébként receptköteles- gyógyszert amelyről a laboratóriumban kiderült, hogy emberi magzatok maradványai, állati ürülék, útjelző festék, krétapor található benne.

A lényeg: gyógyszert a patikában vegyünk! Ha bárki, bármilyen mellékhatást tapasztal: jelentse be az OGYÉI-nek, vagy kérje kezelőorvosa, gyógyszerésze segítségét is a mellékhatás bejelentésében!