vissza

Figyelj a kilókra?

szept
21
2013

Sokan érdeklődtek a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság rendezvénye iránt az Aesculap Akadémián. A rendezvény háziasszonyának Bulla Biankának elment a hangja, így az egykori rádiós Várhegyi Andrea ugrott be helyette, bravúrosan. Nyitásképpen Dr. Bedros J. Róbert professzor, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke, a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója másodszor hirdette meg a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság receptversenyét. Ismertette a főbb pályázati szempontokat, és elmondta, hogy nagy reményeket fűz az idei” Fő az egészség” receptversenyhez is, a recepteket pedig január 25-ig várják a bíráló bizottság tagjai. Bemutatta a zsűri jelenlévő tagjait/ Dr. Kiss Róbert, Antal Emese, Dr. Pados Gyula, Dr. Balogh Sándor/.

B. Király Györgyi a társaság elnöke örömmel emelte a magasba a vadonatúj szakácskönyvet, - Egészségedre! címmel - ami éppen csak megérkezett a nyomdából. Az elegánsan tervezett, interjúkat is tartalmazó receptválogatást már a plenáris ülés alatt is lapozgatták a kerekasztal beszélgetés résztvevői, olyannyira, hogy Bedros J. Róbert örömmel idézte a társaság főtitkárának Pados Gyulának a sorait, miszerint ha annyit enne, amennyit szeretne, akkor biztosan túlsúlyos lenne. És máris az elhízás lelki okainál tartottak, hogy tudniillik az ember a rázúduló stresszt evéssel kompenzálja, tehát nagy akaraterő és pozitív gondolkodás kell a fogyáshoz.

Az elhízás megelőzésének témájához dr. Balogh Sándor, az OALI főigazgatója, dr. Kiss Róbert professzor a Magyar Kardiológiai Társaság elnöke, dr. Pados Gyula a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára, valamint dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára járult hozzá tapasztalataival.

Pados Gyula a többi között arról beszélt, hogy 18 ezer beteg kórházi fogyókúrája, életmódváltása hogyan sikerült, milyen módszerrel szabadultak meg fölös kilóiktól a vezetése alatt álló lipidológiai osztályon a Szent Imre kórházban. A mozgás és a kalóriacsökkentés nagyon fontos, így a 600 kalóriás napi étrend mellett megtanították a betegeket a mozgás fontosságára is.

Az otthoni további mennyiség, a napi 1500 kalória mellett a rendszeres mozgást is beépítették az életükbe. Az utóbbi nélkül ugyanis senki sem várhat csodát.

Az USA-ban húsz évig a zsírszegény diéta volt divatban - hallottuk – viszont ezzel egy időben a fogyni vágyók szénhidrátot ettek. Az elhízás a vizsgáltak körében 14,7 százalékról 30 százalékra nőtt. A fehérliszt tartalmú, cukros sütemények a kilók felszedésében továbbra is vezető szerepet játszanak.

A belgyógyász, kardiológus, lipidológus, orvosok egyenként adtak számot arról, hogy milyen sport gyakorlásával tartják önmagukat súlykontroll alatt és mit ajánlanak a rendezvény hallgatóságának. Kiss Róbert például fut, Bedros J. Róbert futópadot használ. Elhangzott az ismert szlogen is: a láb mindig kéznél van. Vagyis a gyaloglás, kezdetben a célzott, tempós séta mindenki számára elérhető mozgásfajta. Napi fél órát, de inkább napi egy óra mozgást szánjunk magunkra, és közben gondoljunk arra, hogy a családunkért tesszük, hogy minél tovább örülhessünk egymásnak.

Kiss István a Magyar Hypertónia Társaság elnöke többek között arról beszélt, hogy nem a magas vérnyomás öröklődik, hanem a környezet. Tehát ha valaki magas vérnyomásos szülők gyermek, hozza magával az életviteli mintát és a hipertónia szempontjából veszélyeztetett felnőtt lesz. Az idősekről szólva elmondta, hogy sajnos nem isznak, mert csökken a szomjúságérzetük. Ezért fel kell írni egy cetlire, hogy 11-kor iszom. 2-kor iszom, és így tovább. Ráadásul nagyon sok gyógyszert szednek, és ha az illető nem fogyaszt elég folyadékot ezek az anyagok a vesében halmozódnak fel. Sok idős ember kerül a kórházba, a gyógyszerek miatt tönkremegy a veséje.

Audikovszky Mária a popcorn adagok növekedését hangsúlyozta, meg azt, hogy a mellé adott hatalmas kólával együtt valóságos kalóriabomba. Arról is szólt, hogy a rossz étkezési szokások kialakításában hibásak a szülők, a nagyszülők, amikor tömni kezdik a gyereket, hogy egy falatot a mamáért, egyet a papáért, és máris ott tartunk, hogy nem azért eszik a gyerek, mert éhes.

Kétségtelen tény, hogy a fogyasztói társadalom növeli az elhízást, amiben jó partnere a média, hiszen a magas vérnyomást és elhízást okozó csipszek, cukros üdítők fogyasztására bíztat.

A következményekről dr. Farsang Csaba professzortól, a Magyar Hypertónia Társaság tiszteletbeli elnökétől hallhattunk, minél kövérebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy hipertóniás lesz. Elhangzott az is, hogy a célérték 140/ 90 , ezt kellene az orvossal együttműködve elérnie a betegnek.

Dr. Kerkovits András kardiológus eloszlatott egy tévhitet, miszerint a férfiakat kell jobban védeni a szívinfarktus ellen. A változókorú hölgyek a – nemi hormonok csökkenése miatt- utolérik, sőt 65 év után meg is előzik a férfiakat a szívinfarktus tekintetében.

Csiki Sándor gasztroblogger a tányérok és az adagok változásáról, pontosabban mindkettő növekedéséről beszélt .A XXI. század emberének 60 százalékkal nagyobb adagok jelennek meg a tányérján, mint az előző századokban.

1955-höz képest a McDonalds húspogácsa ötszörösére, a szénsavas üdítőital négy és félszeresére a hasábburgonya mennyisége pedig két és félszeresére nőtt Amerikában. Sajnos –évtizedes késéssel - de Európa is követi az amerikai rossz étkezési modellt. Az emberiség evolúciója mintha az elhízott emberek irányába menne. Nagy tányér helyett, használjunk kicsit, sokkal jobban járunk, ha színére is odafigyelünk, együnk fehérről.

Arról, hogy mozogjunk az egészségünkért még személyesebb hozzászólást hallottunk dr. Pavlik Gábor professzortól, a TF egyetemi tanárától, aki a magyar vízilabda válogatott orvosa is tudományos munkája mellett. A reumatológus, dr. Szabó Csilla az ízületeink védelméről szólt érzékletesen, gyakorlati megfigyelései alapján .Megszokott dolog, hogy a Kor Kontroll rendezvényeiről nem hiányozhat a szórakoztatás. Ez alkalommal Balla Bettina Claudia első lemezes orvosnő adta elő saját szerzeményeit és mások dalait.

Az eseményt támogató EGIS , Pharma Nord és Bayer cégek közül, a két előbbi tombola ajándékként vitamint, étrend kiegészítőket és egyéb használati tárgyakat ajándékozott. A résztvevők az EGIS jóvoltából koleszterin és vércukorszűrésen a Pharma Nord jóvoltából pedig testzsír mérésen is részt vehettek. Ezért és a számos új információért megint érdemes volt a meghívást elfogadni.

Várhegyi Andrea

Partnereink