vissza

Fetasajtos pehelypogácsa joghurtos mártogatóssal

jan
24
2015

Hozzávalók:

Pogácsa:

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 3 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. őrölt bors
  • 20 dkg margarin
  • 1,7 dl görög joghurt
  • 1 tojás
  • 20 dkg feta sajt

A tetejére:

  • 1 tojás
  • őrölt paprika és bors

Joghurtos mártogatós:

  • 1,7 dl görög joghurt
  • 1 ek. zöldfűszeres mustár
  • apróra vágott snidling

Elkészítés:

Pogácsa: a lisztet és a fűszereket összemorzsoljuk a margarinnal, majd belegyúrjuk a joghurtot, az összemorzsolt sajtot, a tojást és 3 ek. vizet. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, kisebb pogácsaformával kiszaggatjuk. A tetejét lekenjük a felvert tojással, majd megszórjuk a fűszerekkel. 200 C-fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Mártogatós: a hozzávalókat összekeverjük és a kisült pogácsa mellé tálaljuk.

Kb 30 darab pogácsa lesz a hozzávalókból, ára 900 ft!

Élettani előnyök:

Feta sajt: egészséges fehérjeforrásaink egyike, mely tartalmazza az összes lényeges, életfontosságú aminosavat. A legfontosabb kalciumforrásunk, így segít megelőzni a csontritkulást, de jelentős mennyiségű magnéziumot, cinket és foszfort is tartalmaz. A sajt nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitaminokat biztosít szervezetünk számára, így például a tej A-vitamin tartalmának 80%-a a sajtban is megtalálható. Ráadásul a sajt a fogszuvasodás ellen is védelmet nyújt, mert gátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését.

Görög joghurt: csaknem ugyanannyi fehérjéhez juttathatja szervezetünket, mint a hús. A hagyományos joghurtoknál kétszer több fehérjét tartalmazó finomság nemcsak izomzatunk építéséhez és fenntartásához járul hozzá, hanem hosszabb távon az éhségérzetet is csökkenti. A görög joghurt egy másik fontos ásványi anyagban, a kalciumban is gazdag, amely csontozatunk fő építőeleme és hozzájárul a szív- és idegrendszer megfelelő működéséhez. Emellett megakadályozza a veszélyes kórokozók megtelepedését, fontos szerepet töltenek be az emésztés folyamatában valamint a koleszterin-anyagcserében. Különféle vitaminokat (pl. K- és B-vitaminokat) termelnek, segítik ezek felszívódását. A daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepük van. Újabb kutatások szerint a rendszeres joghurtfogyasztók körében kisebb a mellrák kialakulásának esélye. Általános immunerősítő, mérsékli a has puffadást és javítja a szervezet tápanyagfelvételét.

Jó étvágyat!
Szabó Rita