vissza

Festők titkai.. /Feketén-fehéren/

dec
14
2021

Három izgalmas és tehetséges művésszel ismerkedhetnek meg nézőink, akik beavatják önöket hivatásuk kulisszatitkaiba. Beöthy Hajnalka Győrből, Szászné Hajdú Katalin a Somogy megyei Várdáról, és Kocsis Zsuzsanna Bonassolából, Olaszországból érkezett a stúdióba. Katalin a Munkácsy Mihály díjas Szász Endre özvegye, ötödik feleségeként hagyatékának őrzője.
Mesél a tipikus mester és tanítvány történetről, és persze arról is, hogyan szeretett egymásba a fiatal képzőművész lány és a nála 36 esztendővel idősebb zseniális porcelánfestő, grafikus, az egyszerre gótikus és szürreális képek festője: Szász Endre. Katalin ma ruhákat, ékszereket és porcelánkollekciókat tervez Szász motívumokkal. A Szász Endre Életművét Gondozó Közhasznú Egyesület elnökeként ápolja férje életművét, egykori közös otthonuk ma múzeumként működik. A szobákban, a tágas folyosókon minden képnek, tálnak, vázának külön története van.
Beöthy Élő Hajnalka a frezettó mestere. Ez egy 3D-s technika, érdekesen ötvözi a festészetet és a szobrászatot. Nemcsak beltéri domborműveket készít, hanem tökéletesen időjárás álló kültérieket is, összeépíthető üveggel, mozaikkal, fémekkel, textillel, ásványokkal, különböző műgyantákkal és műanyagokkal. A technika kiötlője Hajnalka, a frezettó pedig levédett nemzetközi szabadalom, melyért XVI. Károly Gusztáv svéd király diplomát adományozott a művésznek.
Önálló , szintén nemzetközileg levédett saját technikával dolgozik Kocsis Zsuzsanna is. Bonassola egy aprócska 833 lakosú ékszerdoboz a Liguria tenger partján, gyönyörű virágokkal, rákokkal, kagylókkal, napsütéssel, ezek mind-mind feltűnnek képein.
Mindhárman fontosnak tartják a fiatal tehetségek felkutatását és gondozását, és mindhármuknak nagy szíve van. Hajnalka a Jézus élete című óriási fresettóját, Zsuzsanna a Sole mio című gyönyörű képét, Katalin pedig Szász Endre egyik grafikáját ajánlja fel a Regőczy Alapítvány számára: a Covidban meghalt szülők árváinak .

Partnereink