vissza

Fermentált ételekkel a hosszú életért!

jan
16
2022

Receptjeiket a hosszueletert@korkontrolltarsasag.hu  címre várjuk!

Ál túrógombóc, vagyis fermentált kölesgombóc dióbundában
Hokkaidó tök- alma smoothie fermentált alapléből

1. Fermentált kölesgombóc: (kb. 12 gombóc)
150g köles ( 1kk só, klórmentes víz a fermentáláshoz)
mazsola -2 ek.
Dió – kb. 7 darab
citromhéj
lekvár ( fermentált alma-körte üdítőből visszamaradt gyümölcsökből főzve)

2. Hokkaidó tök-alma smoothie: (kb.500 ml)
300g hokkaidó tök húsa ,( belseje a magokkal fermentált üdítőnek, 1cs. só, mazsola, mézeskalács fűszerkeverék)
2 alma
1 narancs
1 dl fermentált üdítő

Elkészítés menete:
1. A kölest kétszer átmossuk és tiszta 7 dl üvegbe tesszük. Az üveget tele töltjük klórmentes vízzel, hogy a kupak alatt max. 1,5 cm hely legyen. Teszünk bele 1 kk. jódmentes sót. Az új, jól záródó kupakot rácsvarjuk, majd 18 – 20 Cº-on tartjuk 5 napig. Ez idő alatt megsavanyodik, ez adja a túróra emlékeztető ízt. Felbontjuk, a levét le lehet szűrni és felhasználni hajöblítésre. A kölest még egyszeres vízben odatesszük főzni. Ügyeljünk, hogy fele idő alatt megfő! Még langyosan szoktam belőle gombócokat formálni, mazsolát belenyomni. Darált dió és citromhéj keverékbe forgatjuk.
Lekvárral tálaljuk.

2. A hokkaidó (v. sütőtök) magjait és belsejét tiszta, jól záródó üvegbe rakjuk, amit megtöltünk klórmentes vízzel, hogy a kupak alatt max.1,5 cm hely legyen. Beleteszünk 1 cs. sót, 5-6 szem mazsolát, 1 mokkás kanál mézeskalács fűszerkeveréket. Az új, jól záródó kupakot rácsvarjuk és tálcára állítva erjesszük 18-20Cº-on 7 napig. Ez idő alatt elkezdhet buborékozni és kitolni a fedő alól a levet. Ezután bontjuk, leszűrjük és 1dl -t a turmixba töltünk. Beleszeleteljük a tök húsát, az almát héjastól és a lehámozott narancsot. Összeturmixoljuk és az alaplével még esetleg hígíthatjuk.
Jó étvágyat, jó egészséget!

Még néhány mondat a módszerről és az összetevőkről.
Az ilyen ételek titka, hogy mindig valami fermentálódjon. Ha az egyiket elkészítem, teszem oda a következő üveget, hogy tudjak miből válogatni. Szezonálisan mindig erjed valamilyen alaplé, így nem kell 1 hetet várnom valaminek az elkészítésére.
A választásom, most azért esett a tökre, mert hát ki szokott egyébként magában nyersen tököt rágcsálni? Itt most,az italban (majd későbbi receptemben savanyúságként is )becsempészhetjük ezt a kalóriaszegény béta karotin bombát az étrendünkbe.
Szeretem ebben a műfajban azt is, hogy majdnem semmit nem kell kidobni. A tök magjai és a belseje az üdítő alapja, a húsa megy a turmixba a többi húsát savanyúságnak teszem egy következő üvegbe. (A héja pedig a komposztot gazdagítja.)
Télen nem kívánjuk annyira a nyáron hűsítőként ható fermentált üdítőt, így azt a testesebb sűrűbb italokba rejtem.
Ugyancsak maradékmentésből készült a lekvár. A nyáron sűrűn készített üdítőkből visszamaradt gyümölcsöket turmixoltam és klasszikusan kifőztem lekvárnak. Érdekes pikantériát ad neki a fermentált íz, érdemes kipróbálni.
A köles többször megmosva, áztatva, fermentálódva jobban feltárja nekünk ásványi anyagait, ezek könnyebben felszívódnak számunkra. Gluténmentes, lúgosító hatása miatt is érdemes minél többféle változatban beépíteni étrendünkbe.

Aki a receptet beküldte:
„Bellai Krisztina vagyok, férjemmel és lányommal Visnyeszéplakon élünk. Van, aki szerint az Isten háta mögött, szerintünk az Isten tenyerén, de mindenképpen természetközelben. Az, hogy a navigáció nem fog idevezetni, nincs buszjárat, vezetékes víz, gáz és persze bolt és orvos sem, az régebben számomra sem lett volna vonzó. Azonban férjemnek köszönhetően egyszer csak itt találtam magam a gombnyomásos világból. Teljesen megváltozott az életem. Sok mindent kellett megtanulnom. Egyetlen hirtelen munkalehetőség a közmunka volt, ahol is először fogtam az életemben kezembe vasvillát és láttam el birkákat.
Mivel lányom otthon tanult, a férjem is otthon étkezett, nagyon gyorsan meg kellett tanulnom kenyeret sütni, tartalmas ételeket, készíteni az egész napra. Nem volt könnyű, de megérte. Megismerni testközelből a teremtett világ rendjét, ahol mindennek megvan a maga ideje, a valódi kétkezi munka áldásos hatásait. A legnagyobb csoda pedig láthatatlanul zajlott ott belül, amikor az ÉN alább szállott és megtanultam fejet, majd térdet is hajtani a teremtő előtt. Azóta az embereknek nemcsak egészséges ételeket, hanem szeretet, örömöt és békét is szeretnék vinni az életükbe.
A munkák közül leginkább a kertészkedést szerettem meg. Mikor már jártasságot szereztem és többletet is tudtam termelni, vagy gyűjteni, válthattam főállasú ős-és kistermelőre. Mostanra a munkám a hobbim.
A fermentálásról sajnos édesanyám betegsége kapcsán hallottam először. Rákbetegségére egy olyan táplálék kiegészítőt ajánlott az orvos, amely fermentált búzacsíra kivonatot tartalmazott.
Utána néztem a mit is jelent a fermentáció és szerelem lett elsőre. Ami nem futott el előlem azt üvegbe zártam. Az egész ház bugyborékozó üvegekből állt. Új távlatokat nyitott meg számomra a gasztronómia terén, ahol is a csillagos ég a határ. Megtanultam általa, hogy nem csak az a Fast Food, hogy bemegyünk a gyorsétteremebe, mert ha főleg a magoknak, gabonáknak nem adjuk meg a megfelelő,időt és a módot az elkészítésükhöz,az nem fog a javunkra válni.
Azóta megálmodtam és útjára indítottam a „Dunsztja nincs termékcsaládot”. Az évkörnek megfelelően kisebb tételekben változatosan kerülnek üvegbe az aktuálisan érő zöldségek, gyümölcsök, vadon gyűjthető növények. A kert talaját is igyekszem éltetni, akár csak magunkat, hogy a lehető legjobb tápértékű ételt tudja nyújtani nekünk. A talaj is kap sok-sok erjesztett növényi és trágya levet.
A fermentálást a legértékesebb tartósítási eljárásnak tartom, ahol az idő és baktériumok is nekünk dolgoznak. Napi szinten fogyasztunk fermentált élelmiszert valamilyen formában. Ovo- lakto vegetariánus étkezést folytatunk, így receptjeim ennek megfelelőek lesznek.
A férjemet a fermentált kölesgombóc hódította meg elsőnek,- ezt készítem legtöbbször- de bármit szívesen fogyaszt. Ehhez a recepthez az előkészületeket már 1 héttel az elkészítés előtt meg kell tenni. A kölesnek és az üdítő alaplének kell ennyi idő. „

Partnereink