vissza

Fermentálj! kiváló helyezés / Szél Eugénia

okt
17
2022

„Mindent fermentálunk, én nem szeretem a kajakómát, különösen nyáron nem. Ezért hidegen turmixolom össze a hozzávalókat. » Szél Eugénia 5-6 éve fermentál, akkor döntött úgy a család, hogy minél kevesebb tartósítószerrel kezelt ételt óhajtanak fogyasztani. Ahogyan mondja a prebiotikumokat sem a patikából veszi meg, hiszen olyan könnyű otthon előállítani. És egy kuriózum. Eugénia- aki egyébként egy zöld/ vagyis egészséges ételek készítésére használatos eszközöket forgalmazó/ webshopot vezet : két rattan szakajtót és egy házi sajtkészítő készletet ajánlott fel nyertestársainak. » Természetes, hogyha meghívnak valahová, én is viszek magammal ajándékot!

 

Fermentált, főzés nélküli gazpacho leves

A nyár egyik frissítő finom zöldséges levese a gazpacho, ami nem más, mint nyers zöldségek (uborka, paprika, hagyma, fokhagyma és sok paradicsom) és száraz kenyér összeturmixolva, balzsamecettel savanyítva és fűszerezve. Talán 3 éve nyáron készítettem először maradék mentés céllal olyan gazpacho levest, aminek az alapja az előző napról maradt vegyes saláta és a kicsit megszikkadt kovászos kenyér volt. A salátában volt uborka, paprika, paradicsom, lila hagyma. Ezeket összeturmixoltam, adtam hozzá még paradicsomot, mert szerintem a sok paradicsomtól igazi a gazpacho leves, meg még paradicsomot, de már nem frisset, hanem fermentáltat, amiből mindig van nálunk.

A fermentált paradicsom savasságával kiváltottam az ecetet, és rengeteg umami ízt – ötödik íz- is adtam így a leveshez. Beáztattam a zöldségturmixba a szikkadt kovászos kenyér darabokat, amikor jól megszívta magát, akkor mindent még egyszer jól összeturmixoltam. Az áztatás idejére hűtőben tartottam a levesalapot, nehogy megromoljon a nyári melegben.
A levesem nem csak finom és frissítő volt, hanem a zöldségek által prebiotikus, a fermentált paradicsomtól probiotikus, nem tartalmazott semmiféle ízfokozót, állományjavítót, adalékanyagot, csakis természetes hozzávalókat. Nem terhelte meg a pocakomat, nem kaptam utána kaja kómát, csupa jóság ez a friss leves, ráadásul az elkészítése sok visz sok időt.

Még egy extra gyors ebéd vagy vacsora tipp a fermentált paradicsommal: Frissen kifőzött tészta (a házi a legjobb), egy kis olíva olaj, fermentált paradicsom és bazsalikom, szintén finom, gyors és egészséges egytálétel, próbáljátok ki ???? Bízom benne, hogy kedvet kaptatok a fogyasztásához és bátorságot a készítéséhez, egészségetekre

Szél Eugénia, https://kifozom.hu

Partnereink