vissza

Fermentálj! kiváló helyezés / Őri Zsuzsa

okt
17
2022

Őri Zsuzsa biomérnök a kémia doktora. Ma már családja táplálkozásának elengedhetetlen része a fermentálás. Zsuzsa természetes béta- glükán/ immunmoduláns/ forrást keresett, így talált rá a laskagombára. Ez egy gyógygomba -állítja. Ráadásul rájött, hogy híres magyar nemesítésű gomba, így hát ezt fermentálta, ez volt egyik receptje. A másik alapanyaga a csicsóka. A csicsóka esetében élelmiszer-kémia professzora hívta fel figyelmét arra, hogy az inulin, miként hasznosul. A receptbe bekerült a fokhagyma és a kapor, így inkább gyógykeverékként fogyasztják, így kiküszöbölik az inulin hashajtó hatását.

Fermentált csicsóka-fokhagyma kaporral

Összetevők: vegyszermentesen termesztett csicsóka, fokhagyma (az üvegbe kerülési formájukban körülbelül egyenlő térfogatot töltöttek ki), kapor (fél literes dunsztos üvegbe 3 púpos evőkanál aprított), tisztított víz, gyógyszerkönyvi minőségű NaCl só

Recept: A mosott, hámozott csicsókát szeleteltem, a fokhagymát gerezdekre szedtem és tisztítottam. A hazai, szabadföldi kaprot mostam, majd aprítottam. A csicsóka szeleteket és a fokhagyma gerezdeket egymásra rétegezve helyeztem az üvegbe, közéjük kaprot szórtam. A tisztított vízbe gyógyszerkönyvi minőségű NaCl sót tettem úgy, hogy kb. 3%-os oldatot kapjak, majd ezt forralással fertőtlenítettem. Visszahűlést követően az üvegbe töltöttem a sós levet, majd a levegő buborékokat kiűztem ütögetéssel, fertőtlenített fakanállal óvatos mozgatással. A folyadékkal színig töltött üvegre rácsavartam a fedőt, majd közvetlen és erős fénytől védett helyen tartottam. Az üveg alá tálcát raktam, hogy a kiszivárgó levet felfogja. Egy hét elteltét követően már bontható és fogyasztható, két hét után még finomabb lesz. Bontás után hűtőben több hétig is tárolható.

Az összetevők pozitív élettani hatásai:

Csicsóka:
„Tartalmaz magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Legnagyobb részben inulint tartalmaz, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Mivel feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulin termelnie, így a cukorbetegek egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet. Az inulinnak rákellenes hatása is ismert, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott. Rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását a szervezetbe, ezért diéta idejére is ajánlott.”
Inulin tartalma igen magas, ezáltal kiváló prebiotikum és a bélhám sejtek regenerációjában fontos szerepet tölt be.

Fokhagyma:
Gyógyhatásai igen széles körűek, ennek szakirodalma óriási, a legjelentősebbek: antibakteriális,„beállítja a vérnyomást, a koleszterolt, feloldja a vérrögöket, sűrűsödéseket, így anti-infarktus készítmény”. „Enyhíti, ill. gyógyítja a visszereket, kiírtja a rákcsírákat.”

Kapor:
„A kapor vércukorszint csökkentő hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.”…„A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél. A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.” A növényt és termését álmatlanság elleni szerként is használják. Nyugtató, álmosító hatását elsősorban a benne lévő illóolajoknak köszönheti. A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti.”[8]

Együtt: ez az összetétel jelentős pre- és probiotikus hatással rendelkezik, jelentős népbetegségek, például a cukorbetegség szempontjából hatékony segítség.

Fontos érdekesség: A fokhagyma ilyen formában történő fogyasztása során az élettani előnyök csak sokszorozódnak, míg a fogyaszthatóságot sokszor korlátozó erőteljes szag mérséklődik. Az önmagában elrakott fermentált csicsókánál korábbi kísérletekben erős hashajtó hatást tapasztalt a családtagjaim egy része, ezért célom volt a csicsóka részarányának mérséklése, egyéb kedvező tulajdonságok beemelése mellett, így született meg ez a társítás. 


Forrás:
Magyar Gombatermesztők Országos Szövetsége: Magyar Gombahíradó, 2020. július, old.: 9-17.
Krishnamoorthy Deepalakshmi, Sankaran Mirunalini: Pleurotus ostreatus: an oyster mushroom with nutritional and medicinal properties, J Biochem Tech (2014) 5(2):718-726.
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/egeszsegunk_ore_a_csicsoka, 2022.05.25.
https://gombakiraly.hu/2014/04/14/nyerse-vagy-fove-egyuk-a-gombat/, 2022. 05. 25.
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9s%C5%91i_laskagomba, 2022. 05. 25.
Szerk.: dr. Csicsor János, Erjesztett élet éltető étkeink, Somlósi Lajos előaádsai alapján készült jegyzet, 2020
Prof. dr. Salgó András: Élelmiszerkémia előadás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán, 2008-ban.
https://www.agrotrend.hu/piac/elelmiszergazdasag/a-kapor-termeszetes-inzulin, 2022. 05. 25.

dr. Őri Zsuzsanna Emese

Partnereink