vissza

Fermentálj! kiváló helyezés/ Müller Ildikó

okt
17
2022

„A fermentált élelmiszerek fogyasztása során találkozik és jut hozzá szervezetünk azokhoz a hasznos baktériumokhoz, amikkel évezredek óta együtt él az emberiség. Ahogy teret hódított az élelmiszeripar és standardizálttá váltak a savanyított élelmiszerek, úgy maradt el a zöldségek és más élelmiszerek hagyományos fermentálási folyamata, helyét átvették a többnyire ecetes és különféle adalékanyaggal ellátott termékek. Az ízek megmaradtak, de a számunkra nagyon fontos, az emésztőrendszerünkben nélkülözhetetlen feladatokat betöltő baktériumkultúrát ez az eljárás teljesen kiszorította.” Olvasható Müller Ildikó hivatásos fermentáló, funkcionális táplálkozás-oktató Facebook oldalán. Ildikó 9 éve őstermelőként fermentál. Elsősorban savanyúságokat, szezontól függően a céklák és a káposzták a legkedveltebbek. A repertoárján ott van a répa-gyömbér, a cékla-répa-gyömbér de a tormás-cékla is. Otthon a családban a csomboros- brokkolis -répás káposzta a favorit. Ildikó betegsége miatt kezdett el fermentálni , hogy saját szervezete mikrobiomját megváltoztassa.

 

Curryfüves-fokhagymás fermentált cukkini

Hozzávalók:

  • 4-5 szál curryfű (olasz szalmagyopár)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db zsenge cukkini (10-15 centiméteres)
  • 1,7 literes üveg, zárólapka
  • 1 liter víz (tisztított), 15 gramm só

Elkészítése:
A curryfüvet és a cukkiniket leöblítem, a fokhagymát megpucolom. A cukkiniket hosszú hasábokra szeletelem, a fokhagyma gerezdeket elfelezem.
A cukkini hasábokat szorosan belerakom az üvegbe úgy, hogy lehetőleg teljesen kitöltsék az üveget. Töltés közben közéjük teszem a curryfüvet és a fokhagyma darabokat.
Az 1 liter vízben teljesen feloldom a sót és beleöntöm a megtöltött üvegbe, hogy teljesen ellepje a zöldségeket, csak egy ujjnyi helyet hagyok a zárófedél alatt.
Szobahőmérsékleten 3-4 hétig érlelem, felbontás után hűtőben tárolom.
Gazdag fűszer választékkal készíthetünk fermentált ételeket, sokuknak antimikrobiális- és antifungális hatásuk van, komplexitásukban rejlik az erősségük. Dél-Európában a tradicionális gyógyászatban az olasz szalmagyopár herbáját allergia, megfázás, köhögés, bőr-, máj- és epehólyag -betegségek, gyulladások, fertőzések és álmatlanság kezelésére hagyományosan régóta alkalmazzák.

Élettani hatása:
Úgy gondolom és tapasztalom, hogy azoknak a hagyományosan erjesztett ételeknek, amelyeket nem hőkezelnek érlelés után, a legfontosabb alkotói a bennük élő mikroorganizmusok és csak utána következnek a különböző tápanyagok.
Természetesen ezek is nagyon fontosak, és erjesztett formában a mikroorganizmusok jóvoltából még elérhetőbbé válnak az emberi szervezet számára.
A fermentált élelmiszerek fogyasztása során találkozik és természetes módon jut hozzá szervezetünk azokhoz a hasznos baktériumokhoz, amikkel évezredek óta együtt él az emberiség. A hagyományosan érlelt és erjesztett ételekkel a hasznos baktériumok széles skáláját vihetjük be a szervezetünkbe.A laktofermentálás közben lebomlanak /előemésztődnek/ a komplex tápanyagok, így szervezetünk könnyebben és tökéletesebben hasznosítja azokat.
A tejsavbaktériumok tevékenységük során, megemelik az étel táperejét, és a szervezetbe jutva támogatják az emésztőrendszer egészséges működését.
Visszaszorítják a káros baktériumok és gombák életterét ,illetve megakadályozzák az elszaporodásukat. 

Üdvözlettel:
Müller Ildikó
Funkcionális Élelmiszerek
Funkcionális Táplálkozás