vissza

Fermentálj! kiváló helyezés/Biró Márti

okt
17
2022

„Szenvedélyem a sütés és a főzés, valamint az ételfotózás. Tíz évvel ezelőtt, szerettem volna szakmát váltani ott hagyni a multinacionális létet és cukrásznak állni, amikor kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok. A gluténmentes étkezéssel első körben 10 kilogrammot fogytam. A testsúly megőrzése miatt lemondtam a cukorról és elkezdtem gasztroblogot írni. Új recepteket találok ki és igyekszem megmutatni az embereknek, hogy ételallergiásan is lehetünk ínyencek.” Bíró Márti epres-bazsalikomos gyümölcslevét szeretik a gyerekek és a felnőttek is, ráadásul télen mirelit eperből is készíthető. Elsősorban italokat fermentál, gluténérzékenysége és gyomorfájása miatt. „Picit pezseg, a hatása olyan mint amikor megvesszük a drága izotóniás italokat, csak éppen ezt te csinálod és pontosan tudod mi van benne.”

„Szenvedélyem a sütés és a főzés, valamint az ételfotózás. Tíz évvel ezelőtt, szerettem volna szakmát váltani ott hagyni a multinacionális létet és cukrásznak állni, amikor kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok. A gluténmentes étkezéssel első körben 10 kilogrammot fogytam. A testsúly megőrzése miatt lemondtam a cukorról és elkezdtem gasztroblogot írni. Új recepteket találok ki és igyekszem megmutatni az embereknek, hogy ételallergiásan is lehetünk ínyencek. Nem kell lemondanunk a finom ételekről! Olyannyira lehetséges ez, hogy a saját bőrömön tapasztaltam, hogy mozgás hiányában a kilók kezdenek visszajönni. Két évvel ezelőtt  személyi edzővel fogytam még tizenöt kilogrammot és két ruhaméretet. Az étkezésbe is újra bele kellett nyúlni, további zsírszegény és szénhidrát csökkentett receptekkel bővült a blogom. Sosem hittem volna, hogy valóban az vagy, amit megeszel. Szerettem magam 110 kilósan, 85 kilósan és most szeretem magam 92 kilósan is, ám a  különbséget zongorázni lehet. Sokkal könnyebben mozogtam és jelenleg is életmódváltással változtatok az egészségem megőrzéséért.  Vallom, hogy kis odafigyeléssel és sok kitartással képes változtatni az ember!

A lenti receptet erre a receptversenyre készítettem, máshol még nem jelent meg!

Epres-bazsalikomos gyümölcslé

Hozzávalók:

  • 500 g eper
  • 1 nagy csatos üveg
  • 2 db bio citrom
  • 1,5 liter felforralt, aztán kihűlt víz
  • friss bazsalikom levél
  • folyékony édesítő szer (vagy agave szirup)

Elkészítés:
A gyümölcsöket hideg víz alatt megmossuk, majd félbevágjuk az eperszemeket. A citromot vékonyra felkarikázzuk és a tiszta üveg aljába helyezzük, majd ráöntjük az epret, Végül felöntjük a felforralt kihűtött vízzel.  Az eprek feljönnek a tetejére, ezért műanyag tetővel lenyomjuk őket. Nagyon fontos, hogy a gyümölcs ne legyen kint a vízből az erjesztés során. Az üveget ne töltsük csurig vízzel, hagyjunk helyet a keletkező szén-dioxidnak. Két-három napig állni hagyjuk, naponta kétszer pár pillanatra levesszük a tetejét, hogy "sziszegjen" kicsit a szénsav. Végül leszűrjük és üvegekbe öntjük, ízlés szerint édesítővel ízesítjük. Az epres-bazsalikomos gyümölcslét hideg vízzel hígítva bazsalikommal és citrommal ízesítve fogyaszthatjuk.

Bíró Márti/ gasztroblogger/