Bahul Krisztina szociológus saját autoimmun betegsége hatására kezdett el fermentálni, hiszen eljutott a mikrobiomig, a legújabb kutatásokat olvasva úgy döntött, hogy érdemes a táplálkozással befolyásolni saját immunrendszerét. „Sok karalábé és sok tárkony volt a kertben” magyarázza meg, hogy miért pont a fermentált tárkonyos karalábét választotta.
Tárkonyos - karalábé ferment
A karalábé ferment is a nagy kedvenceim közé tartozik és kifejezetten jól illik mellé a tárkony. Amellett, hogy nagyon finom egy egészségesebb alternatívája a cukor-,ecet-,tartósítószer-és hőkezelésen átesett savanyúságoknak. Hiszen az erjesztett savanyúság egy élő étel, ami laktóbacilusokkal támogatja az emésztést. A bélrendszer egészségének fontosságát pedig nem lehet eleget hangsúlyozni. Hippokratész is erre hívta fel a figyelmet egyik ismert mondásával: „Minden betegség a belekben kezdődik”. A mikrobiomunk összetétele és diverzitása nagyban hozzájárul testi-mentális-lelki egészségünkhöz. A káros életmódbeli szokások, mint: a rossz táplálkozás, alvás és a testmozgás hiánya, stressz, mesterséges vegyi anyagok...felboríthatják az egyensúlyt a rossz baktériumtörzsek elszaporodásának irányába. Így érdemes tudatosan odafigyelnünk az életmódunkra, ezen belül az étkezésünkre is, aminek egyik fontos eleme a fermentál ételek fogyasztásának újbóli felfedezése.
Hozzávalók 1 üveghez (350 ml):
Elkészítés:
Felbontás után hűtőben tárolandó.
Bahul Krisztina szociológus
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen