vissza

Fermentálj! kiváló helyezés/ Bahul Krisztina

okt
17
2022

Bahul Krisztina szociológus saját autoimmun betegsége hatására kezdett el fermentálni, hiszen eljutott a mikrobiomig, a legújabb kutatásokat olvasva úgy döntött, hogy érdemes a táplálkozással befolyásolni saját immunrendszerét. „Sok karalábé és sok tárkony volt a kertben” magyarázza meg, hogy miért pont a fermentált tárkonyos karalábét választotta.

Tárkonyos - karalábé ferment

A karalábé ferment is a nagy kedvenceim közé tartozik és kifejezetten jól illik mellé a tárkony. Amellett, hogy nagyon finom egy egészségesebb alternatívája a cukor-,ecet-,tartósítószer-és hőkezelésen átesett savanyúságoknak. Hiszen az erjesztett savanyúság egy élő étel, ami laktóbacilusokkal támogatja az emésztést. A bélrendszer egészségének fontosságát pedig nem lehet eleget hangsúlyozni. Hippokratész is erre hívta fel a figyelmet egyik ismert mondásával: „Minden betegség a belekben kezdődik”. A mikrobiomunk összetétele és diverzitása nagyban hozzájárul testi-mentális-lelki egészségünkhöz. A káros életmódbeli szokások, mint: a rossz táplálkozás, alvás és a testmozgás hiánya, stressz, mesterséges vegyi anyagok...felboríthatják az egyensúlyt a rossz baktériumtörzsek elszaporodásának irányába. Így érdemes tudatosan odafigyelnünk az életmódunkra, ezen belül az étkezésünkre is, aminek egyik fontos eleme a fermentál ételek fogyasztásának újbóli felfedezése.

Hozzávalók 1 üveghez (350 ml):

  • 1-2 karalábé
  • 1 tk friss vagy szárított tárkony

Elkészítés:

  1. A karalábét megmossuk, meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Ha van mandolin vagy zöldség szeletelőnk azt is használhatjuk a szép egyenletes, vékony szeletekért.
  2. Elkészítjük a sós oldatot/felöntőlét: fél liter vízhez adunk 1 teáskanálnyi sót, ezt felforraljuk majd visszahűtjük. Ha tudunk használjunk tiszta szűrt vizet hozzá.
  3. Tegyük az üvegbe a tárkonnyal összekevert karalábé szeleteket.
  4. A szobahőmérsékletre hűlt felöntőlével felöntjük a karalábét. Fontos, hogy a karalábék a víz alatt maradjanak. Ehhez a karalábé levelét használtam leszorítónak.
  5. A konyhapulton hagyom pár napig majd a napfénytől védett hűvös spejzba teszem. Erjesztési idő 2-3 hét.

Felbontás után hűtőben tárolandó.
Bahul Krisztina szociológus