vissza

Fermentálj a hosszú életért! - Rumos, narancsos, mazsolás gluténmentes kovászos kuglóf Glutén-, tej-, tojásmentes recept

nov
16
2025

Kiváló helyezés-Marton Melinda

Melinda 2013 óta tanítja egészséges ételeket főzni az érdeklődőket Mindenmentes Főzőiskolájában,  fermentálás főzőestjein és workshopjain. A hagyományos klasszikus kuglóf élesztővel készült kelt-tészta. Ennek kiváltására kínál alternatív megoldást a gluténmentes kovásszal készült gluténmentes kovászos kuglóf. Állítja ő az Magyarországon, aki a legtöbb embert fermentálásra tanította és tanítja a mai napig.

https://youtu.be/WFv_H3Ylac8

Rumos, narancsos, mazsolás gluténmentes kovászos kuglóf
Glutén-, tej-, tojásmentes recept

Hozzávalók:
Előtészta

100 g gluténmentes kovász
50 g barna rizsliszt
50 g garantáltan gluténmentes zabpehelyliszt
20 g teljes értékű nádcukor
100 ml natúr kókusztej
Tészta
200 g barna rizsliszt
100 g garantáltan gluténmentes zabpehelyliszt
100 g teljes értékű nádcukor
1 kk bio reszelt citromhéj
1 kk bourbon vanília por
10 g útifűmaghéj
20 g aranylenmag
5 g Himalája só
300 ml natúr kókusztej
70 g nem hidrogénezett bio növényi margarin
Rumos, narancsos mazsola
100 g aranymazsola
1 dl frissen facsart narancslé
1 tk rumaroma
3-4 csepp bio étkezési narancsolaj
Gluténmentes kovász készítése
A gluténmentes kovász készítéséhez alapliszteket érdemes használni, mint a barna riszliszt, hajdinaliszt, gluténmentes zabpehelyliszt, kölesliszt stb.
Szükségünk lesz egy csírátlanított üvegre tetővel. Egy csírátlanított tálba kimérjük 1:1 arányban a lisztet és a vizet, ez lehet például 50:50 g, 30:30 g vagy 25:25 g. Első alkalommal adunk hozzá egy teáskanál teljes értékű nádcukrot és jól összekeverjük, nokedliszerű tésztát kapunk. A tésztát egy csírátlanított kanállal az üvegbe adagoljuk, majd lazán rátesszük az üvegre a tetőt és a konyhapultra helyezzük.
Időjárástól függően naponta 1-szer vagy 2-szer érdemes etetni, ez azt jelenti, hogy megtartunk például 25 g kovászt, ehhez adunk ugyanannyi lisztet és vizet, majd jól összekeverjük és csírátlanított üvegbe tesszük. Ezt minimum 10 napon keresztül megismételjük, akkor lesz sütésre kész a kovászunk. .Érdemes 3 hónapig etetni a kovászunkat, mert akkorra lesz a mikrobiológiai összetétele teljesen stabil.

A tészta összeállítása
Az előtésztához egy nagyobb keverőtálba kimérjük a gluténmentes kovászt, hozzáadjuk a rizslisztet, a zabpehelylisztet, a nádcukrot és a kókusztejet és alaposan összekeverjük. A tálat folpack-kal lefóliázzuk és meleg helyen 2 órát kelesztjük, vagy legalább addig, amíg duplázódik a tészta.
Az aranymazsolát szűrőbe tesszük és folyóvíznél alaposan átmossuk. Kisebb darabokra vágjuk, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a narancslevet, a rumaromát és a narancsolajat és jól összekeverjük, majd állni hagyjuk, amíg az előtésztát kelesztjük
Miután megkelt az előtészta, hozzáadjuk a kimért barna rizslisztet, a zabpehelylisztet, a nádcukrot és a reszelt citromhéjat, a bourbon vanília port, majd jól összekeverjük. A margarint kimérjük és egy kis edényben megolvasztjuk. Egy külön tálba kimérjük az útifűmaghéjat. A lenmagot kávédarálóban megőröljük, majd hozzáadjuk az útifűmaghéjhoz, hozzáadjuk a sót is, végül a kókusztejet és kézi habverővel alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztkeverékünkhöz és elkezdjük kanállal összedolgozni a tésztát, de még mielőtt teljesen összeállna a tészta hozzáadjuk az olvasztott margarint és a lecsepegtetett mazsolát is, azzal is összekeverjük, majd az előzőleg kivajazott és kilisztezett szilikonos kuglóf formában egyenletesen eloszlatjuk. Ezután folpack-kal lefedjük a tésztát és meleg helyen 1 órát kelesztjük, vagy amíg duplázódik a tészta.
Előmelegített sütőben 180 C-fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, kifordítjuk a formából, tortatálra tesszük és meghintjük porcukorral.

Partnereink