I. helyezés Román Krisztina
Krisztina saját tapasztalatai alapján jutott el odáig, hogy minél több zöldséget fogyaszt, annál inkább rendben lesz az emésztése. Eddigi problémai- ahogyan fogalmaz- száz százalékban megszűntek a fermentálástól. Ezért, akik nagykovácsiban található kisvendéglőjéből rendelik az ételt, ha másképpen nem, kiegészítőként minden nap kapnak valamilyen fermentált kóstolót.
Rétes kovászolt lilakáposztával

Hozzávalók:
Elkészítés:
Először elkészítem a kovászolt lilakáposzta -salátát. A káposztát 5-6 cm nagyságú, szálasra vágom 1-2 mm vékonyra. A torzsáját nem használom fel. A lilahagymákat is vékonyra szelem.
Kilogrammonként 3 ek. sót adok a szeletelt zöldséghez és alaposan átkeverem.
Állni hagyom kb. 3 órát. Közben forralok vizet , ( 1 kg káposztához 2 l vízzel számolok) és készítek egy 2%-os sóoldatot. (1 l vízhez 2 dk. sót adok) Beleteszem a száraz fűszereket és a kimért sót. Forralom 5 percig, majd kézmelegre hűtöm.
Az előkezelt káposztát egy lukacsos tésztafőző edény segítségével átmosom és kinyomkodom belőle a vizet. Nagy méretű, 4 befőttes üvegbe nyomkodom, ahogy engedi kipréselve belőle a levegőt. Közben elhelyezem benne a fokhagymát és a burgonya szeleteket.
Végül felöntöm a kézmeleg sóoldatos vízzel. Letakarom tányérral vagy a kupakjával, (nem kell rácsavarni). Szobahőmérsékleten tartom két éjszakát. Közben 2-3 alkalommal kanállal lenyomkodom , hogy a folyadék minél inkább a felszínre tudjon törni. Az üveg alá teszek egy tányért a kifolyó leveknek. A második éjszaka elteltével már biztos hogy megjön a savanykás íz, ekkor helyezem a hűtőbe. Ott érlelem tovább. 4-5 nap múlva lesz már ízletes. Sok héten át élvezhető, mialatt az aromája egyre gazdagabbá válik. Ha kész a lilakáposztám, készítek egy tölteléket: kovászolt lilakáposzta, csíráztatott csicseriborsóól készült készült falafel alap, valamint cukkini és tofu hozzáadásával.
Hozzávalók a töltelékhez:
A hozzávalókat péppé darálom és tapadásmentes edényben 10 perc alatt hőkezelem. Ezután hozzákeverem a tofut és a cukkinit. Így el is készült a rétesem tölteléke.
Rétestészta hozzávalói 2 rúdhoz:
A tésztát félórát pihentetem a hűtőben, majd két hengert formálok belőle és 2mm vastag téglalappá nyújtom. Megkenem a következő keverékkel:
100 g hideg zsír( kacsa)
100 g barna rizsliszt
Ezután feltekerem és újra óvatosan kinyújtom. Most elterítem rajta a tölteléket, majd két irányból feltekerem. Sütőpapír segítségével lemezre teszem a rudakat. Lekenem tojással majd a 195 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm.
Ez egy új receptem. A célom az volt, hogy ételt készítsek a kovászolt salátából.
Ennél az ételnél fontosnak tartottam a barna rizs szerepét is, melynek magas a rosttartalma, gluténmentes, melegítő hatású. Társítottam hozzá egy magas fehérje és rostgazdag csicseriborsót és megspékeltem a könnyebb emésztés érdekében a kovászolt káposztával. Igaz tejtermékkel készült, amit legközelebb probiotikus magjoghurttal szeretnék kiváltani. A zsiradékot pedig tisztított vajjal pótolnám. Tervezem még a tojás lecserélését lentojásra. Így csökkentve az állati eredetű hozzávalókat. Ezzel közelítenék egyfajta makrobiotikus szemlélethez is, ami által rostgazdag és jól hasznosuló étel készül.
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen