vissza

Fermentálj a hosszú életért! - Rétes kovászolt lilakáposztával

nov
16
2025

I. helyezés Román Krisztina
Krisztina saját tapasztalatai alapján jutott el odáig, hogy minél több zöldséget fogyaszt, annál inkább rendben lesz az emésztése. Eddigi problémai- ahogyan fogalmaz- száz százalékban megszűntek a fermentálástól. Ezért, akik nagykovácsiban található kisvendéglőjéből rendelik az ételt, ha másképpen nem, kiegészítőként minden nap kapnak valamilyen fermentált kóstolót.

https://youtu.be/JrPkaOUzs8A

Rétes kovászolt lilakáposztával

Hozzávalók:

  • 1 fej lilakáposzta
  • 1 öklömnyi burgonya hámozva 3 mm-szeletelve
  • Só  (nem jódozott)
  • Babérlevél, kapor szárított, egész kömény, koriander
  • Fokhagyma 4-5 gerezd
  • 2 fej lilahagyma

Elkészítés:
Először elkészítem a kovászolt lilakáposzta -salátát. A káposztát 5-6 cm nagyságú, szálasra vágom 1-2 mm vékonyra. A torzsáját nem használom fel. A lilahagymákat is vékonyra szelem.
Kilogrammonként  3 ek. sót adok a szeletelt zöldséghez és alaposan átkeverem.
 Állni hagyom kb. 3 órát. Közben forralok vizet , ( 1 kg káposztához 2 l vízzel számolok) és készítek egy 2%-os sóoldatot. (1 l vízhez 2 dk. sót adok) Beleteszem a száraz fűszereket és a kimért sót. Forralom 5 percig, majd kézmelegre hűtöm.
 Az előkezelt káposztát egy lukacsos tésztafőző edény segítségével átmosom és kinyomkodom belőle a vizet. Nagy méretű, 4 befőttes üvegbe nyomkodom, ahogy engedi kipréselve belőle a levegőt. Közben elhelyezem benne a fokhagymát és a burgonya szeleteket.
Végül felöntöm a kézmeleg sóoldatos vízzel. Letakarom tányérral vagy a kupakjával, (nem kell rácsavarni). Szobahőmérsékleten tartom két éjszakát. Közben 2-3 alkalommal kanállal lenyomkodom , hogy a folyadék minél inkább a felszínre tudjon törni. Az üveg alá teszek egy tányért a kifolyó leveknek. A második éjszaka elteltével már biztos hogy megjön a savanykás íz, ekkor helyezem a hűtőbe. Ott érlelem tovább.  4-5 nap múlva lesz már ízletes. Sok héten át élvezhető,  mialatt az aromája egyre gazdagabbá válik. Ha  kész a lilakáposztám, készítek egy tölteléket: kovászolt lilakáposzta, csíráztatott csicseriborsóól készült készült  falafel alap, valamint cukkini és tofu hozzáadásával.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20 dk csírázott csicseriborsó
  • 15 dk kovászolt lilakáposzta
  • 1 fej lilahagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 0,5 tk koreai csilipor
  • Bors
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk római kömény őrölt
  • 0,5 tk kömény
  • 1 tk koriander őrölt
  • 1 tk só
  • 1 ek petrezselyem
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 2 ek olívaolaj
  • 10 dk tofu reszelve
  • 10-15 dk cukkini reszelve

A hozzávalókat péppé darálom és tapadásmentes edényben 10 perc alatt hőkezelem.  Ezután hozzákeverem a tofut és a cukkinit. Így el is készült a rétesem tölteléke.

Rétestészta hozzávalói 2 rúdhoz:

  • 170 g barna rizsliszt
  • 8 g útifűmaghéj
  • 110 g tejföl
  • 30 ml víz
  • 50 g tojás (héja nélkül mérve)
  • 2 tk só, 0,5 tk kömény
  • 1 db tojás a kenéshez

A tésztát félórát pihentetem a hűtőben, majd két hengert formálok belőle és 2mm vastag téglalappá  nyújtom. Megkenem a következő keverékkel:
100 g hideg  zsír( kacsa)
100 g barna rizsliszt
Ezután feltekerem és újra óvatosan kinyújtom. Most elterítem rajta a tölteléket, majd két irányból feltekerem. Sütőpapír segítségével lemezre teszem a rudakat. Lekenem tojással majd a 195 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm.
Ez egy új receptem.  A célom az volt, hogy ételt készítsek a kovászolt salátából.
Ennél az ételnél fontosnak tartottam a barna rizs szerepét is, melynek magas a rosttartalma, gluténmentes, melegítő hatású. Társítottam hozzá egy magas fehérje és rostgazdag csicseriborsót és megspékeltem a könnyebb emésztés érdekében a kovászolt káposztával. Igaz tejtermékkel készült, amit legközelebb probiotikus magjoghurttal szeretnék kiváltani. A zsiradékot pedig tisztított vajjal pótolnám. Tervezem még a tojás lecserélését lentojásra. Így csökkentve az állati  eredetű hozzávalókat. Ezzel közelítenék egyfajta makrobiotikus szemlélethez is, ami által rostgazdag és jól hasznosuló étel készül.