Kiváló helyezés - Péterfia Éva
Péterfia Éva 10 éve fermentál. Most egy fantasztikus ötlettel rukkolt elő: hogyan lehet takarékoskodni, kevesebb szemetet termelni, azaz egészségünk érdekében hasznosítani a konyhai hulladékokat. Tudja, hogy fermentált italai remek eszközei a bélflóra támogatásának, miközben hozzájárulnak az élelmiszer-hulladék csökkentéséhez és a fenntartható táplálkozáshoz is.
https://youtu.be/lqWd0pwDxXA
Receptötletek fermentált italokhoz

A fermentált italok jelentősége a mikrobiom támogatásában és a konyhai hulladékok újrahasznosításában
A fermentáció az emberiség egyik legősibb biotechnológiai eljárása, amely nem csupán tartósít, hanem táplálkozási értéket is növel. A tejsavbaktériumokkal és élesztőgombákkal végzett fermentáció során élő, probiotikus mikroorganizmusok jönnek létre, amelyek kedvezően hatnak a bélflórára és az immunműködésre. A folyékony közeg ideális a mikroorganizmusok gyors szaporodására, ezért a fermentált italok magasabb sejtszámban tartalmazhatnak jótékony baktériumokat, mint szilárd társaik (pl. kovászos uborka). A fermentált italok szerves savakat, B-vitaminokat, enzimeket és antimikrobiális peptideket is tartalmaznak, amelyek gyorsan felszívódnak, igazán jó alternatívái a szénsavas cukros üdítőitaloknak.
Növényi maradványok fermentálása funkcionális italokká
A gyümölcsök és zöldségek fermentálása könnyű, de gyakori kifogás, hogy az áruk túl magas. A háztartásokban keletkező konyhai hulladék, a zöldség- és gyümölcsök héjai, torzsái, belső rostos részei gyakran a szemétbe kerülnek, holott tápanyagtartalmuk miatt fermentációra kiválóan alkalmasak. A fermentáció során ezek az alapanyagok prebiotikus rosttartalmuk és fermentálható cukortartalmuk révén jótékony baktériumokat támogató, funkcionális italokká alakíthatók.
Fermentálható növényi melléktermékek és hatásaik
|
Növényi melléktermék |
Főbb hatóanyagok / tápanyagok |
Fermentáció előnyei |
|
Sárgadinnye héj és magos belső |
Rostok, enzimek, fermentálható cukrok |
Probiotikus hatás, emészthetőség javulása, frissítő ital |
|
Almahéj és csutka |
Pektin, polifenolok, vitaminok |
Prebiotikus hatás, antioxidáns aktivitás |
|
Répahéja |
Beta-karotin, rost, flavonoidok |
Természetes probiotikum, bélműködés serkentése |
|
Céklahéj |
Betalain, vas, antioxidánsok |
Probiotikus hatás, vérképzés támogatása |
|
Uborkahéj |
Kálium, klorofill, rost |
Probiotikus hatás, mikrobiom támogatás |
|
Káposztatorzsa |
Glükozinolátok, K-vitamin |
Immunerősítés, májregeneráció |
Receptötletek fermentált italokhoz
1. Sárgadinnyehéj ital
200-300 g sárgadinnyehéj, 2-3 ek magos bél, 2,5 l víz, 1 szelet citrom, 2 tk nádcukor vagy méz
2-3 nap erjesztés, frissítő, probiotikus ital
2. Almahéj-csutka szérum
3-4 alma héja, csutkája, 2,5 l víz, 2 ek cukor, 1 tk só, ízlés szerint további fűszerek fahéj, szegfűszeg ha kifejezetten édes italt készítek vagy ha inkább sósabb az ital, amire nyáron gyakran vágyunk, akkor én zsályát vagy kakukkfüvet használok.
5-7 nap fermentáció, enyhén savanykás ital
3. Répa-cékla probiotonik
200 g répahéj, 50 g céklahéj, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek savó 2,5 l víz, 1 tk só
3-5 nap fermentálás, vérképzést támogató ital
4. Uborkahéj-menta ital
3-4 uborka héja, 3-4 mentalevél, 1 l víz, 1 tk só, 2 ek kombucha starter
1-2 nap erjesztés, nyári probiotikus frissítő
5. Fügelevél hűsítő
200 g fügefalevél, a vastagabb ereket én ki szoktam vágni belőle, 2,5 l víz, 2 ek cukor, fél deciliter kombucha ital (a starter segíti, gyorsítja a folyamatot) A hozzávalókat érdemes turmix gépbe tenni vagy nagyon apróra vágni.
5-7 nap fermentálás, csodás klorofil tartalmú kellemes ital, ami nem csak pro és pre biotikum, hanem lassítja a szénhidrátok felszívódását és nagyon jó antioxidáns.
Összefoglalás
A fermentált italok hatékony eszközei a bélflóra támogatásának, miközben hozzájárulnak az élelmiszer-hulladék csökkentéséhez és a fenntarthatóbb táplálkozáshoz. A konyhai melléktermékek értékes, élő, bioaktív italokká alakulhatnak, amelyek hozzájárulnak az immunműködéshez, anyagcsere-egyensúlyhoz és a környezeti terhelés csökkentéséhez is.

Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen