Kiváló helyezés -Fassang Noémi
Fassang Noémi a családi recepttárból húzta elő a fermentált tökfőzelék receptjét, ahogyan mondja: mint kalapból a nyuszit. Betegsége miatt volt egy időszak az életében amikor mindent fermentált. Ami nyertes receptjét illeti maradékmentő is, hiszen ha sok a tök otthon a kertben, ezzel a módszerrel átmenthető a nyár íze télre is. Alapítója és tulajdonosa a Fermentini cégnek, azaz fermentált finomságokat forgalmaz.
https://youtu.be/063qle45lLU
Nyers, fermentált‚ tökfőzelék

Hozzávalók:
- 1 kg főzőtök, (de lehet cukkini, vagy patisszon is)
- egy nagy csokor kapor
- 2-3 duci gerezd fokhagyma*
- 2 dkg só (jódozatlan, csomósodásgátló-mentes)
- Tejföl vagy növényi joghurt
Elkészítés:
- A tököt megtisztítjuk, puha belsejét kivájjuk és tökgyalun legyaluljuk.
Megjegyzés: érdemes azt a formátumot kialakítani belőle, amit egyébként egy hagyományos tökfőzelék esetében is szoktunk.
- A kaprot megmossuk, és felaprítjuk.
- A fokhagymákat megtisztítjuk, és fokhagymanyomón átnyomjuk.
- Összekeverjük egy tálban a tököt, a zúzott fokhagymát, a kaprot és a sót. Érdemes meggyúrni is egy kicsit, hogy jobban meg tudja dolgozni az összetevőket a só.
- Állni hagyjuk egy keveset, hogy a zöldség a sótól levet eresszen. Megjegyzés: a tök gyorsan és sok levet enged, ezt a lépést nem érdemes kihagyni.
- Rétegenként egy jól záródó tiszta befőttesüvegbe tömködjük. A cél, hogy ne maradjon levegő az üvegben, ezért tömörítjük, és a keverőedényben összegyűlt zöldséglét ráöntjük, majd a kupakot erősen ráhúzzuk. Úgy nyomkodjuk a zöldséget az üvegbe, hogy a felületén folyamatosan ússzon a lé.
- Keresünk neki a lakásban egy 20-22 oC körüli helyet, és ízlés szerint erjedni hagyjuk minimum 7-10 napig. Megjegyzés: tegyünk alá tálat, mert kiforr a jól lezárt kupak alól is. 3 hét elteltével a kamrában akár egy évig is eltartható.
- Amikor elkészült akkor tejföllel vagy bármely növényi joghurttal tálalva könnyű, frissítő nyári étel, vagy köretként is szolgálhat grillezés mellé.
Az egyszerűség, és szerethetőség jegyében készült. Nyáron falun össznépi kerti csere-bere tárgya a tök, és gyerekkori emlékeim arról szólnak, hogy amikor termett, akkor unalomig ettük. Ez a recept egy kitűnő módja a nyári ízek és vitaminok télre való átmentésének, de nyári hőségben kevés
könnyebb, üdítő ebédet (vagy köretet) tudok elképzelni, mint az alábbi hamis, fermentált tökfőzeléket.
A fokhagyma elveszti erősségét a fermentálás során, sőt sokkal könnyebben emészthető mint a nyers változata, de az íze intenzíven megmarad az üvegben.