vissza

Fermentálj a hosszú életért! - Nyers, fermentált‚ tökfőzelék

nov
16
2025

Kiváló helyezés -Fassang Noémi
Fassang Noémi a családi recepttárból húzta elő a fermentált tökfőzelék receptjét, ahogyan mondja: mint kalapból a nyuszit. Betegsége miatt volt egy időszak az életében amikor mindent fermentált. Ami nyertes receptjét illeti maradékmentő is, hiszen ha sok a tök otthon a kertben, ezzel a módszerrel átmenthető a nyár íze télre is. Alapítója és tulajdonosa a  Fermentini cégnek, azaz fermentált finomságokat forgalmaz.
https://youtu.be/063qle45lLU

Nyers, fermentált‚ tökfőzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg főzőtök, (de lehet cukkini, vagy patisszon is)
  • egy nagy csokor kapor
  • 2-3 duci gerezd fokhagyma*
  • 2 dkg só (jódozatlan, csomósodásgátló-mentes)
  • Tejföl vagy növényi joghurt

Elkészítés:

  1. A tököt megtisztítjuk, puha belsejét kivájjuk és tökgyalun legyaluljuk.
    Megjegyzés: érdemes azt a formátumot kialakítani belőle, amit egyébként egy hagyományos tökfőzelék esetében is szoktunk.
  2. A kaprot megmossuk, és felaprítjuk.
  3. A fokhagymákat megtisztítjuk, és fokhagymanyomón átnyomjuk.
  4. Összekeverjük egy tálban a tököt, a zúzott fokhagymát, a kaprot és a sót. Érdemes meggyúrni is egy kicsit, hogy jobban meg tudja dolgozni az összetevőket a só.
  5. Állni hagyjuk egy keveset, hogy a zöldség a sótól levet eresszen. Megjegyzés: a tök gyorsan és sok levet enged, ezt a lépést nem érdemes kihagyni.
  6. Rétegenként egy jól záródó tiszta befőttesüvegbe tömködjük. A cél, hogy ne maradjon levegő az üvegben, ezért tömörítjük, és a keverőedényben összegyűlt zöldséglét ráöntjük, majd a kupakot erősen ráhúzzuk. Úgy nyomkodjuk a zöldséget az üvegbe, hogy a felületén folyamatosan ússzon a lé.
  7. Keresünk neki a lakásban egy 20-22 oC körüli helyet, és ízlés szerint erjedni hagyjuk minimum 7-10 napig. Megjegyzés: tegyünk alá tálat, mert kiforr a jól lezárt kupak alól is. 3 hét elteltével a kamrában akár egy évig is eltartható.
  8. Amikor elkészült akkor tejföllel vagy bármely növényi joghurttal tálalva könnyű, frissítő nyári étel, vagy köretként is szolgálhat grillezés mellé.

Az egyszerűség, és szerethetőség jegyében készült. Nyáron falun össznépi kerti csere-bere tárgya a tök, és gyerekkori emlékeim arról szólnak, hogy amikor termett, akkor unalomig ettük. Ez a recept egy kitűnő módja a nyári ízek és vitaminok télre való átmentésének, de nyári hőségben kevés
könnyebb, üdítő ebédet (vagy köretet) tudok elképzelni, mint az alábbi hamis, fermentált tökfőzeléket.
A fokhagyma elveszti erősségét a fermentálás során, sőt sokkal könnyebben emészthető mint a nyers változata, de az íze intenzíven megmarad az üvegben.