Fermentálj a hosszú életért!
Kiváló helyezés- Fajkuczius Melinda
Melinda szakács, Győrből érkezett. Sokat sejtető Fermentált harmónia elnevezésű receptjével egy klasszikus ételt szeretett volna újragondolni, azaz összekombinálni modern konyhát a hagyományokkal és az egészségtudatos táplálkozással. Mostanában mélyedt el a fermentálás világában, ami rabul ejtette. Imádja benne rejlő kreatív lehetőségeket és az ízek komplexitását, amit előállíthat vele, ráadásul ahogyan mondja: a fermentálás maga az egészség.

Fermentált harmónia
Tartalmaz:
tőkehalat,
pirított burgonyát,
fermentált bazsalikomot,
fermentált citrom és narancsot,
fermentál meggyet,
felhasználásukkal egy főételt., ami a Fermentált Harmónia nevet kapta.
1. Fermentált bazsalikom
Hozzávalók:
500ml víz,12,5g tengeri só, citrom héja a fehér rész nélkül
70g bazsalikom levelét alaposan megmosva és megszárítva
a felsoroltakkal együtt egy 500 ml-es üvegbe teszem.
6nap alatt érett be a gondos hőmérséklet- ès sótartalom szabályozásának köszönhetően. Gazdag polifenolokban, a fermentálás fokozza ezek biológiai hasznosulàsàt. A szervezet stresszreakcióit is segít szabályozni.
2. Fermentált citrom, narancs
Hozzávalók:
3db kezeletlen citrom
3db kezeletlen narancs
1L víz 250g tengeri só
Elkészítés:
A tiszta üvegben tesszük a citrusokat, sós vízzel felöntjük. Lezàrjuk.4-5napig hagyjuk a kamrában állni,utána szűrjük. A gyümölcshúst felkockázzuk, majd tàlalàsnàl a bazsalikomos majonéz mellé rakjuk .A fermentáció tovább fokozza a gyümölcsökben lévő vitaminok hasznosulàsàt. Az antioxidáns es probiotikus hatások kombinációja fokozza az immunrendszer működését.

3. Fermentált meggy
-1l víz 25g tengeri só
-450g magozott meggy
-6db fahéj töret
7szem szegfűszeg
Elkészítés:
A tiszta üvegbe tesszük a hozzávalókból a száraz anyagokat (gyümölcs,fűszerek). Sós vízzel felöntjük. Minden esetben forralt,és szobahőmérsékletre visszahűtve szabad csak felönteni. Másnapra beindul a tejsavas erjedés"Sziszegtetjük" 5nap után szűrjük, majd botmixerrel pürésítjük,annyi levet adunk hozzá, hogy homogén gyümölcs pürét kapjunk. Segít a vércukorszint ingadozásának csökkentésében, a meggyben lévő tápanyagok C- vitamin, B-vitaminok jobban hasznosulnak.
Tőkehal
-20dkg tőkehal
-20gsó
-5g eritrit
-víz
-fehér bors
fermentált bazsalikom
-tisztított vaj
Elkészítés:
A tisztított,formázott tőkehalfilét 20 percre sóoldatba teszem (só+eritrit +víz) ezután jól lecsepegtetem, szárítom. Serpenyőbe vajat teszek ,pár szem bazsalikomot,ha felmelegedett beleteszem a halat 3-3percig mindkét oldalát grillezem .Sütőben 190 fok 8perc.
Pirított burgonya
- 30dkg újburgonya
- 1csipet só,bors
- 1tk.zsiradék (olívaolaj, ghee)
- alaplé/víz
– kakukkfű
Elkészítés:
A tisztított burgonyát felezem, majd zsiradékon megpirítom. Alaplevet, vagy vizet öntünk rà, teszünk bele egy kis kakukkfüvet és puhára pároljuk.
Bazsalikomos majonéz:
-2db tojássárgája
--1 evőkanál mustár
-1evők.porcukor
-1evők.fermentàlt citruslé
Csipet só,bors
-200ml olívaolaj
Elkészítés:
A házi majonéz elkészítéséhez a 2 db tojàssàrgàjàt,az egy evőkanál mustárt, egy evőkanál porcukrot,1 evőkanál fermentált citruslevet, csipet sót ès borsot elkeverjük egy tálban, aztán folyamatosan csurgatva, egy habverővel beledolgozzuk az olívaolajat,mindig csak annyit amennyit felvesz. Ízesítjük pürésített fermentált bazsalikommal. Ha szükséges ráízesítünk.
Hollandi màrtàs
-3 db tojássárgája
-126g tisztított vaj
-csipet só,fehér bors
-fermentált citruslé (a végén ha már langyos a màrtàs)
Elkészítés:3 db tojàssàrgàjàt habverővel vízből felett keverem, majd a tűzről levéve lassan adagolom a tisztított vajat.,Ízesítem sóval, fehér borssal, és a végén ha már langyos a màrtàs belecsorgatom a fermentált citruslét.
A tányérra fermentált gyümölcsöket is helyezek.
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen