vissza

Fermentálj a hosszú életért! - Fermentált céklalében marinált tojás

nov
16
2025

Fermentálj a hosszú életért!
II. helyezés
Dr. Kazsimérszki Alida

Alida egy teljes menüsorral jelentkezett, mely levest, hidegtálat, reggelire alkalmas desszertet, és italt is tartalmaz. Bár  a szentendrei ügyvéd olvasta a pályázati kiírást, amelyben maximum 3 recept szerepel, úgy vélte, majd a zsűri választ.10 éve fermentál, kovászos kenyereket süt, sajtokat, joghurtot készít, hogy ételünk valóban az életünk legyen.
https://youtu.be/XbldfiZYGzM

Fermentált céklalében marinált tojás

Hozzávalók:

  • 5 dl fermentált céklalé
  • 5 db keményre főzött tojás

Így készítettem:
1. Először a fermentált céklát készítettem el, hetekkel korábban. Ehhez a céklákat meghámoztam, alaposan megmostam, szeletekre, illetve hasábokra vágtam.
Befőttes üvegekbe tettem úgy, hogy a szeletek közé néhány szem fekete borsot szórtam. Felöntöttem 2 %-os sós felöntőlével, a cékla tetejét a folyadék szintje alá szorítottam egy nagy karika céklával, majd tálcára állítva 5 napig a konyhapulton érleltem. Felhasználásig hűtőbe tettem.
2. Amikor elkészült a fermentált cékla, a tojásokat keményre főztem, majd a tojáshéjat leszedtem.
A megpucolt, egész tojásokat egy befőttes üvegbe tettem, felöntöttem céklalével, rázártam a kupakot.
2 nap múlva a levet leöntöttem, a tojásokat felszeleteltem. Gyönyörű színt kaptak. Tálaláskor fermentált rukkola levelekből tekert fészekre ültettem.
A cékla élettani hatásai:

  • Csökkentheti a vérnyomást.
  • Javul az állóképesség.
  • segít fenntartani az egészséges testsúlyt.
  • Támogatja a máj működését és a természetes méregtelenítést.
  • Kiváló antioxidáns tartalma segíthet a rák kialakulásának megelőzésében.
  • Jó kálium- és ásványi anyag forrás,
  • Jó folsav forrás

Fermentált lila édesburgonya saláta

Hozzávalók:

  • 2-3 db lila édesburgonya
  • 1 fej lila hagyma
  • Egész zöld-bors
  • 2 %-os sós felöntőlé felforralva, majd visszahűtve
  • 1 ek. olívaolaj a pároláshoz
  • 2 dl natúr házi joghurt
  • 1 dl házi majonéz
  • 2 ek magos mustár
  • Néhány csepp citromlé

Így készítettem:
1. Először a fermentált lila édesburgonyát készítettem el, 4 nappal korábban.
Ehhez az édesburgonyát meghámoztam, hasábokra vágtam. Befőttes üvegekbe tettem úgy, hogy a vékony szeletekre vágott lila hagymát és a zöld-borsot a hasábok közé szorítottam.
2. Felöntöttem a sós lével, a kupakot szorosan rátekertem, az üvegeket tálcára tettem. 4 napig így érleltem. Amikor elkészült, a lila édesburgonyát kisebb kockákra vágtam. Kevés olívaolajjal meglocsoltam, fedő alatt félpuhára pároltam. Hagytam kihűlni.
3. Elkészítettem hozzá az öntetet: a joghurtot összekevertem a majonézzel, a mustárral és a citromlével. Összeforgattam a kihűlt édesburgonyával, tálaláskor néhány szem piros borssal díszítettem.

A lila édesburgonya élettani hatásai:
- csökkenti a vércukorszintet, fogyasztása megvédi és javítja a máj egészségét. Magas C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin-tartalommal rendelkezik, gazdag káliumban, rézben és mangánban, továbbá alacsony a zsír- és koleszterintartalma, ezért cukorbetegeknek is ajánlható.