vissza

Fermentálj! III. helyezés / Cseh Teréz

okt
17
2022

Versenyünkre 89 recept érkezett, nagy részük bár kifejezetten egészséges recept, sajnos nem a fermentált ételekre vonatkozik. A receptek nagyvárosokból és kis falvakból- Budapest, Pécs, Szeged, Visnyeszéplak, Jászapáti, Mány, Balassagyarmat- a Balaton partjáról és még sok-sok vidéki településről , például Tatabányáról érkeztek. Itt él Cseh Teréz újságíró-lapkiadó, aki betegsége miatt nem tudott részt venni a díjátadón, de elküldte maga helyett a férjét, akivel együtt fermentálnak. A harmadik helyezést elért receptjükhöz 2 hétig fermentálták a káposztát, 1 napig a kölest, ami így még jobban átvette a káposzta ízét. Másik specialitásunk a kovászos kenyér, kalács, lángos pizza, ahogyan Károly mondja: isteni! Az meg szinte csoda, hogy miközben kenyeret, lángost esznek/ igaz csak kovászosat/ frissebbek, fiatalosabbak és komoly súlyvesztést is elértek..

Köleses-húsgombócos töltött káposzta

Az étel alapja a házilag készült fermentált savanyú káposzta. A bolti változatok nem megfelelőek, mert szinte biztos, hogy tartósítószert tartalmaznak.

Fermentált káposzta:
1 kg fehér fejeskáposzta lereszelve, 1 teáskanál sóval meghinteni, jól összekeverni, és állni hagyni, hogy levet engedjen. Érdemes jól megnyomkodni, hogy mindezt elősegítsük, és időnként kevergetni, meggyúrni.
Hozzákeverjük a fűszereket: köménymagot, egész borsot, babérlevelet (ezek nélkül, natúr is készíthető). Ezek után üvegekbe rakjuk, jó szorosan (vagy nagyobb mennyiség esetén káposztáshordóba, aminek a tetejét vízzel fel lehet önteni, és így légteleníteni). Lezárjuk, tálcát teszünk alá, mert várhatóan ki fog forrni az üvegekből. 4-5 nap alatt fermentálódik.

Köleses húsgombócok:
A 10 dkg kölest egy napig fermentálom, majd 30 dkg darált sertéshúshoz keverem a következőket: 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkás kanál só, 1 mk pirospaprika, ½ mk fekete bors, köles. Nagyobb diónyi gombócokat formázok belőlük.

Köleses-húsgombócos káposzta összeállítása:
A lábas aljára teszem a savanyú káposzta felét, majd a tetejére rakom a gombócokat, és lefedem a maradék savanyú káposztával. Sózni nem kell, de babérlevelet, egész borsot, egész köményt dobhatunk még bele. Felforraljuk, majd fél órán át alacsony hőmérsékleten rotyogtatjuk, ezután 2 dl mandulajoghurttal és 2 evőkanál kölesliszttel (ezeket előbb jól összekeverjük) behabarjuk. Sót a káposzta sósságától függően még tehetünk bele.

A Köleses húsgombócok előnyei:
A fermentált savanyú káposztában keletkező laktobacilusok csodát tesznek a bélflórával (éppen ezért a káposzta levét soha ne öltsük ki, kicsinyenként, naponta kortyonként iszogassuk meg!) Ugyanígy előnyös a Bio Mandelcreme, azaz a gabonamentes, fermentált mandulajoghurt. A hagyományos töltött-káposztához, vagy húsgombócos káposztákhoz képest, amiben rendszerint rizs van, a köles egy élettanilag jobb variációt kínál, mert egy lektin- (így glutén)-mentes, bélbarát gabonát fogyaszthatunk, melynek emészthetősége sokkal jobb.

Cseh Teréz