vissza

Fermentálj! I. helyezés / Bellai Krisztina

okt
17
2022

Bellai Krisztina Visnyeszéplakról nyerte meg a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a az Együtt egy jobb világért mozgalom közös receptversenyét. Az okleveleket szeptember végén ünnepélyes díjátadó keretében a három társaság elnöke: B. Király Györgyi, Dr. Halmy Eszter és Balázs- kis Attila, valamit a főtámogató Dr. Csicsor János adta át . A díjazottak a dobogósok wellness hétvégéi mellett az egészséges táplálkozás, és az egészséges életvezetés jegyében étrendkiegészítőket, Battonyáról érkezett vízmegkötő nélküli és GMO mentesen táplált állatok húsából készült termékeket kaptak, illetve családi VIP belépőt a szűrőkamionba.„ Utána néztem mit is jelent a fermentáció és szerelem lett elsőre. Ami nem futott el előlem azt üvegbe zártam. Az egész ház bugyborékozó üvegekből állt. Új távlatokat nyitott meg számomra a gasztronómia terén, ahol is a csillagos ég a határ. Megtanultam általa, hogy nem csak az a fast food, hogy bemegyünk a gyorsétterembe, mert főleg ha a magok, gabonák elkészítéséhez nem adjuk meg a megfelelő, időt és a módot: nem válik a javunkra.”-írja Bellai Krisztina „ A Somogy megyei hivatásos fermentáló receptjéből készült ételnek nagy sikere volt a díjátadón! A nyertes étel tényleg pont olyan ízű, mint az eredeti túrógombóc!


Ál túrógombóc, vagyis fermentált kölesgombóc dióbundában , hozzá Hokkaidó tök- alma smoothie fermentált alapléből

1. Fermentált kölesgombóc: (kb. 12 gombóc)

  • 150g köles ( 1kk só, klórmentes víz a fermentáláshoz)
  • mazsola -2 ek.
  • Dió – kb. 7 darab
  • citromhéj
  • lekvár ( fermentált alma-körte üdítőből visszamaradt gyümölcsökből főzve)

Elkészítés menete:
1. A kölest kétszer átmossuk és tiszta 7 dl üvegbe tesszük. Az üveget tele töltjük klórmentes vízzel, hogy a kupak alatt max. 1,5 cm hely legyen. Teszünk bele 1 kk. jódmentes sót. Az új, jól záródó kupakot rácsvarjuk, majd 18 – 20 Cº-on tartjuk 5 napig. Ez idő alatt megsavanyodik, ez adja a túróra emlékeztető ízt. Felbontjuk, a levét le lehet szűrni és felhasználni hajöblítésre. A kölest még egyszeres vízben odatesszük főzni. Ügyeljünk, hogy fele idő alatt megfő! Még langyosan szoktam belőle gombócokat formálni, mazsolát belenyomni. Darált dió és citromhéj keverékbe forgatjuk.
Lekvárral tálaljuk.

2. Hokkaidó tök-alma smoothie: (kb.500 ml)

  • 300g hokkaidó tök húsa ,( belseje a magokkal fermentált üdítőnek, 1cs. só, mazsola, mézeskalács fűszerkeverék)
  • 2 alma
  • 1 narancs
  • 1 dl fermentált üdítő

 

Elkészítés:
A hokkaidó (v. sütőtök) magjait és belsejét tiszta, jól záródó üvegbe rakjuk, amit megtöltünk klórmentes vízzel, hogy a kupak alatt max.1,5 cm hely legyen. Beleteszünk 1 cs. sót, 5-6 szem mazsolát, 1 mokkás kanál mézeskalács fűszerkeveréket. Az új, jól záródó kupakot rácsvarjuk és tálcára állítva erjesszük 18-20Cº-on 7 napig. Ez idő alatt elkezdhet buborékozni és kitolni a fedő alól a levet. Ezután bontjuk, leszűrjük és 1dl -t a turmixba töltünk. Beleszeleteljük a tök húsát, az almát héjastól és a lehámozott narancsot. Összeturmixoljuk és az alaplével még esetleg hígíthatjuk.

Jó étvágyat, jó egészséget!

Még néhány mondat a módszerről és az összetevőkről.
Az ilyen ételek titka, hogy valami mindig fermentálódjon. Ha az egyiket elkészítem, teszem oda a következő üveget, hogy tudjak miből válogatni. Szezonálisan mindig erjed valamilyen alaplé, így nem kell 1 hetet várnom valaminek az elkészítésére.
A választásom, most azért esett a tökre, mert hát ki szokott egyébként magában nyersen tököt rágcsálni? Itt most,az italban (majd későbbi receptemben savanyúságként is )becsempészhetjük ezt a kalóriaszegény béta karotin bombát az étrendünkbe.
Szeretem ebben a műfajban azt is, hogy majdnem semmit nem kell kidobni. A tök magjai és a belseje az üdítő alapja, a húsa megy a turmixba a többi húsát savanyúságnak teszem egy következő üvegbe. (A héja pedig a komposztot gazdagítja.)
Télen nem kívánjuk annyira a nyáron hűsítőként ható fermentált üdítőt, így azt a testesebb sűrűbb italokba rejtem.
Ugyancsak maradékmentésből készült a lekvár. A nyáron sűrűn készített üdítőkből visszamaradt gyümölcsöket turmixoltam és klasszikusan kifőztem lekvárnak. Érdekes pikantériát ad neki a fermentált íz, érdemes kipróbálni.
A köles többször megmosva, áztatva, fermentálódva jobban feltárja nekünk ásványi anyagait, ezek könnyebben felszívódnak számunkra. Gluténmentes, lúgosító hatása miatt is érdemes minél többféle változatban beépíteni étrendünkbe.

Aki a receptet beküldte:
„Bellai Krisztina vagyok, férjemmel és lányommal Visnyeszéplakon élünk. Van, aki szerint az Isten háta mögött, szerintünk az Isten tenyerén, de mindenképpen természetközelben. Az, hogy a navigáció nem fog idevezetni, nincs buszjárat, vezetékes víz, gáz és persze bolt és orvos sem, az régebben számomra sem lett volna vonzó. Azonban férjemnek köszönhetően egyszer csak itt találtam magam a gombnyomásos világból. Teljesen megváltozott az életem. Sok mindent kellett megtanulnom. Egyetlen hirtelen munkalehetőség a közmunka volt, ahol is először fogtam az életemben kezembe vasvillát és láttam el birkákat.
Mivel lányom otthon tanult, a férjem is otthon étkezett, nagyon gyorsan meg kellett tanulnom kenyeret sütni, tartalmas ételeket, készíteni az egész napra. Nem volt könnyű, de megérte. Megismerni testközelből a teremtett világ rendjét, ahol mindennek megvan a maga ideje, a valódi kétkezi munka áldásos hatásait. A legnagyobb csoda pedig láthatatlanul zajlott ott belül, amikor az ÉN alább szállott és megtanultam fejet, majd térdet is hajtani a teremtő előtt. Azóta az embereknek nemcsak egészséges ételeket, hanem szeretet, örömöt és békét is szeretnék vinni az életükbe.
A munkák közül leginkább a kertészkedést szerettem meg. Mikor már jártasságot szereztem és többletet is tudtam termelni, vagy gyűjteni, válthattam főállasú ős-és kistermelőre. Mostanra a munkám a hobbim.
A fermentálásról sajnos édesanyám betegsége kapcsán hallottam először. Rákbetegségére egy olyan táplálék kiegészítőt ajánlott az orvos, amely fermentált búzacsíra kivonatot tartalmazott.
Utána néztem a mit is jelent a fermentáció és szerelem lett elsőre. Ami nem futott el előlem azt üvegbe zártam. Az egész ház bugyborékozó üvegekből állt. Új távlatokat nyitott meg számomra a gasztronómia terén, ahol is a csillagos ég a határ. Megtanultam általa, hogy nem csak az a Fast Food, hogy bemegyünk a gyorsétterembe, mert ha főleg a magok, gabonák elkészítéséhez nem adjuk meg a megfelelő,időt és a módot: ,az nem fog a javunkra válni.
Azóta megálmodtam és útjára indítottam a „Dunsztja nincs termékcsaládot”. Az évkörnek megfelelően kisebb tételekben változatosan kerülnek üvegbe az aktuálisan érő zöldségek, gyümölcsök, vadon gyűjthető növények. A kert talaját is igyekszem éltetni, akár csak magunkat, hogy a lehető legjobb tápértékű ételt tudja nyújtani nekünk. A talaj is kap sok-sok erjesztett növényi és trágya levet.
A fermentálást a legértékesebb tartósítási eljárásnak tartom, ahol az idő és baktériumok is nekünk dolgoznak. Napi szinten fogyasztunk fermentált élelmiszert valamilyen formában. Ovo- lakto vegetariánus étkezést folytatunk, így receptjeim ennek megfelelőek lesznek.
A férjemet a fermentált kölesgombóc hódította meg elsőnek,- ezt készítem legtöbbször- de bármit szívesen fogyaszt. Ehhez a recepthez az előkészületeket már 1 héttel az elkészítés előtt meg kell tenni. A kölesnek és az üdítő alaplének kell ennyi idő. „

Bellai Kriszti