vissza

Feltétlenül fogyni kell, ha túlsúlyos?

aug
8
2019

Tudták, hogy a túlsúly/elhízás a hazai felnőtt lakosság 70%-át érinti, a hozzá kapcsolódó rizikófaktorok miatt pedig a 10 legsúlyosabb betegség közé tartozik?
Manapság az evéssel kapcsolatos legnagyobb probléma- a világnak ezen a részén- az elhízás, ám nem volt ez mindig így. A pocak és az úszógumi az 1867-es kiegyezés után, a boldog békeidőkben kezdett el ránk rakódni. Az elhízáshoz mindenképpen kell a krízis és a tartós bőség. Az évezredek során megtanultuk, hogy a krízis mindig éhínséggel jár, tehát tartalékolunk.
Stresszelhetünk bármitől, lehet ez párkapcsolati vagy munkahelyi konfliktus, társadalmi, egzisztenciális bizonytalanság vagy csak egy nehéz vizsga, a válaszunk sok esetben ugyanaz: eszünk. Mára egyre többen és egyre fiatalabb korban híznak el, dacára annak, hogy soha nem fogyókúráztak ennyien. Vagy talán éppen ezért? A bakfisok fele már fogyózott, 30 százalékuk rendszeresen teszi ezt. Az interneten hetente átlagosan 4 új csodamódszer bukkan fel, holott jól ismert adat, hogy a jojó-effektus miatt a drasztikus divat-fogyókúrák után szinte törvényszerű, 95 százalékos a visszahízás.
Halmy László professzor- az elhízás elleni küzdelem atyja- Eszter férje annak idején úgy fogalmazott, hogy a drasztikus fogyókúra után az ember még kövérebb lesz, áfástól hízza vissza az eredeti súlyát!
Ennek ellenére nem biztos, hogy mindenkinek le kell fogynia! Kinek igen és kinek nem? Egy új aspektusról is beszélgetünk Dr. Halmy Eszterrel a Magyar Elhízástudományi Társaság elnökével, valamint Forgács Attila gasztro-pszichológussal. a hatoscsatorna Feketén-fehéren című műsorában.

Partnereink