vissza

Feketén-fehéren: családon belüli erőszak. Nem vagy egyedül!

júl
14
2020

Vajon alkalmasak-e a a magyar jogszabályok a családon belüli erőszak felszámolására? Mit mutatnak a hétköznapok? Erről számolnak be vendégeim: Fejes Rita színésznő, Tóth Ádám a „Szelíd motorosok a Zaklatás ellen” szervezet tagja, valamint Kugler Gyöngyi pszichológus.
Néhány elképesztő adat:” Magyarországon hetente egy nőt meggyilkol a partnere, vagy volt partnere. Egy nőnek nyolcszor annyi esélye van arra, hogy férje, vagy élettársa ölje meg, mint hogy egy idegen. Minden ötödik nő él, vagy élt már bántalmazó kapcsolatban; életük során a nők 20 százaléka szexuális erőszak áldozata lesz, és további 20 százalékuk ellen megpróbálnak elkövetni szexuális erőszakot. Az összes nemi erőszak 71 százalékát ismerős, családtag követi el.”
Fejes Rita színésznő nem véletlenül választotta a közelmúltban forgatott rövidfilmben ezt, vagyis a családon belüli erőszak témáját Szirák Tamás operatőrrel együtt. Ahogyan kendőzetlen őszinteséggel beszámol róla, volt idő :amikor Rita élete is horrorfilmbe illett. Ez önmagában is szörnyű, de ennél már csak az szörnyűbb, hogy mennyire közönyösek vagyunk, hogy inkább elfordulunk- jaj, nehogy belekeveredjek- segítségnyújtás helyett.
Nem így a Szelíd Motorosok a Zaklatás Ellen. Ádám motoros szerkóban érkezett, hogy megmutassa , hogyan segítenek, és az is kiderül, hogy a bántalmazónak csak addig nagy a szája, addig jár el a keze, amíg az általa tökéletesen elszigetelt partner egyedül van. Ahogy felsorakoznak mellette a jól megtermett motoros férfiak/ nők is vannak közöttük/ , vagy ne adj isten bemennek húszan kávézni és beszélgetni a házba, ahol a bántalmazottal él, rögtön inába száll a bátorsága. A motorosoknak/ akik önkéntesként fordítják energiájukat és pénzüket az áldozatok megsegítésére/ a www.szelidmotorosok.hu portálon írhatnak! Aki pedig Ritáék filmjét szeretné támogatni megteheti, ha felkeresi Fejes Rita Facebook oldalát!
Az ő szavait idézem: „A készítők mindannyian a vírus helyzet miatt hónapok óta munkanélküliek, így maradék pénzünkből próbáljuk megoldani a felmerülő költségeket. A támogatás azt jelenti, hogy az ügy másnak is fontos. Hogy nem nyugszunk bele abba, hogy az Életnek nincs értéke, hogy nem tudjuk megvédeni azt. A befolyó összeg benzin költségre, munka díjra, pl helyszíni áramra, fesztivál nevezési díjakra fordítódik. Akármilyen nagyságú összeget elfogadunk.”
A segélyvonalak a világ minden táján arról számolnak be, hogy a karantén miatt a családon belüli erőszak ellen segítséget kérő felnőttek és gyermekek száma radikálisan megnőtt. Segítsünk ahogyan tudunk, hiszen egy bántalmazott gyermek, jó eséllyel élete végéig cipeli a traumát!
Adáspremier: május 29. 20 h