vissza

Feketén-fehéren: Stigma helyett kezelés

márc
24
2020

Az országban egyetlen olyan hely létezik, ahol a mentálisan beteg édesanyák csecsemőjük mellett gyógyulhatnak. Bő 10 éve az ilyen esetekben magától értetődő volt, hogy az anya pszichiátriai beteg, a kicsit el kell tőle venni. Mivel a kismamák 3/4-e küszködik kisebb nagyobb mentális zavarral, elképesztően fontos a program léte a családok számára. Hasonló központ egyébként nemcsak Magyarországon, de Kelet-Közép-Európában sincs több. A baba-mama- papa program a Szent János Kórház Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrumában működik.
Kialakítását megkönnyítette, hogy a Jánosban egymás mellett volt a pszichiátria és a gyermekosztály. meg az is, hogy vezetője, Kurimay Tamás éppen családterápiával foglalkozik.
A köztudatban az szerepel, hogy a várandósság és a gyermekágy korszaka kizárólag gyönyörű és magasztos lehet, jön a baba és a jön a rózsaszín köd, ráadásul a média, a reklámok is gyakran ezt a hamis illúziót sugallják. Tágra nyílik az olló az elvárások és az élmény megélése között, az anyuka meg gyakran úgy dekódolja a helyzetet saját maga számára, hogy alkalmatlan a gyerekvállalásra.
A beszélgetésből kiderül, hogy miben különbözik egymástól az átmeneti - ún. "baby blue" – hangulatingadozás, a gyermekágyi depresszió, és a legsúlyosabb betegség: a szülés utáni pszichózis. Az anyuka – a hangoktól és látomásoktól vezérelten- sajnos akár odáig is eljuthat, hogy ez nem is az ő babája, elhanyagolja, rosszabb esetben bántalmazhatja is. Lehet, hogy a csecsemőgyilkos mamák sokszor szülés utáni pszichózisban szenvednek?
A program 2006-ban indult, mi történt 14 év alatt? Működésének köszönhetően hány babát kellett állami gondozásba venni, és hányan maradhattak a családban? Sikerült e véglegesíteni a szakmai protokollt, vajon finanszírozza-e a társadalombiztosítás a programot?
Vendégeim: Kurimay Tamás professzor a centrum vezetője, Dr. Pelikán Anett nemzetközi szoptatási tanácsadó, pszichiáter, és Albert Katalin klinikai szakpszichológus