vissza

Feketén-fehéren: Hegmesék.

dec
11
2020

Ez a beszélgetés címe, hiszen hazánkban a babák 40 százaléka császármetszéssel látja meg a napvilágot. Intim és érzékeny téma a műtéti úton történő születés, nyilván másképpen látja az anyuka, a szülész-nőgyógyász, a szülésznő, a gyógytornász, a perinatális szaktanácsadó. Jöjjön tehát egy tabukkal övezett téma a laikusok és szakemberek számára.
Vendégeim: Dr. Sára Levente, szülész-nőgyógyász, Rákosi Dóra gyógytornász és császárral szült mama egyben és Veisenberger Eleonóra dúla, perinatális szaktanácsadó. Tudjuk, hogy a császármetszést a mai napig rengeteg tévhit övezi: ez egy könnyebb út... nincsenek szövődményei.... a babának jobb a császár... aki császáros, biztosan maga kérte... a császáros anyák nem tudnak szoptatni.
Dóráék a tévhitek lebontását tűzték zászlójukra. amikor két évvel ezelőtt elindították a Császárvonala. Nem csupán portál, telefonos applikáció is segíti a kismamákat, ahol praktikus tanácsok mellett megfelelő szakemberekkel kötik össze a műtét után magukra maradó anyukákat.
„Minden heg mögött egy emberi történet van” – olvasható a Császárvonal portálon. Mellé egy-egy történet arról, hogy a császár nem ér véget a varratszedéssel, hiszen kihat a mama későbbi gyermekvállalására, babájával való viszonyára, párkapcsolatára, szexualitására, egészségi állapotára, testképére. A hegükről mesélő anyukák között van, aki otthoni szülést tervezett, de császár lett belőle,bemutatkozik olyan anyuka, aki szörnyű élményeket őriz első szüléséről, így másodjára programcsászárt választotta. Miért és mikor alkalmaznak császármetszést? A pszichés indok elegendő? Hány császármetszés fér bele biztonságosan egy anyánál? Milyen szövődményei és milyen veszélyei lehetnek? Ha császárral szülök tényleg nem megy a szoptatás?
Az adatokból látható, hogy óriási különbségek vannak az egyes megyék között: van ahol a szülések számához viszonyítva kiemelkedően sok és van ahol kiemelkedően kevés császármetszést végeznek évente. Ez szakmai okokkal magyarázható, vagy az eltérő iskolákkal? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak, ha velünk tartanak.

Partnereink