vissza

Feketén-fehéren: Alvászavaraink

aug
26
2020

Esténként nehezen alszanak el? Reggelente fáradtan ébrednek,?Esetleg gyakran felriadnak éjszaka? Aki igennel válaszol, bölcsen teszi, ha néz bennünket, hiszen Dr. Szakács Zoltán, Dr. Bernát István szomnológusok, és Kranyik Istvánné vezető asszisztens a Honvéd Kórház Alvásdiagnosztikai Központjának munkatársai azt is elmondják, hogy miért baj, sőt! miért nagy baj, ha valaki erősen horkol, és időnként a légzése is kimarad.
Megtudhatják, mit tud egy alváscentrum, milyen vizsgálatokat végeznek itt a betegekkel, és kikből kerülnek ki a páciensei? Férfiak, vagy inkább nők, idősek, vagy inkább fiatalok?
Talán emlékeznek az Istenek a fejükre estek című filmre, ahol a bennszülöttek fél könyökükre támaszkodva aludtak az erdőben, ráadásul úgy tűnt, egészen jól. Miért nem tudunk mi, európai emberek sokkal kényelmesebb körülmények között, puha-pihe ágyban nyugodtan pihenni? Magyarországon a felnőtt lakosság több mint harminc százaléka/ legalább egyharmada/ küzd alvásproblémákkal. Egyre kevesebbet és egyre rosszabbul alszunk, miközben a teendőink megvalósításához nélkülözhetetlen lenne a mindennapi jó alvás. A zűrös, átalvatlan éjszakának súlyos következménye lehet nappal. Hiszen a fáradtság meg a kimerültség következtében csökken a koncentráló képességünk, nem tudunk figyelni a munkánkra , még nagyobb a baj, ha az illető mondjuk hivatásosként részt vesz a közlekedésben.. 17 diák halt meg a veronai buszbalesetben, melynek sofőrjét éppen egyik vendégem, Szakács Zoltán főorvos kezelte. Arról is beszélünk, hogy a háziorvos, meg az üzemorvos milyen esetekben hosszabbíthatja meg a jogosítványt, és mennyire kell figyelembe venniük az alvási apnoé létét, vagy nemlétét.
 

Partnereink