vissza

Feketén-fehéren: A COVID és a színházak

dec
11
2020

Mi újság a színházak , filmek, az előadóművészet táján a Covid második hullámának idején? Erről beszélgetünk Koltai Róberttel a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával, Lábán Katalin színházcsinálóval- az RS9 színház alapítója- és Kárász Eszter énekessel, előadóművésszel, aki ott van a Piros Orr Bohócdoktor alapítványnál is.
Ha valaki elmegy a Nagymező utcába, Koltai Róbert lábnyomát is megtalálja „halhatatlan” művészeké között, a beszélgetésből az is kiderül, hogyan született a lábnyom. Clint Estwod „ A Csempész” című filmet 88 évesen rendezte, a sokkal fiatalabb Koltai sem állt le, tele van tervekkel. Szereti beapplikálni filmjeibe a családját. A Sose halunk meg címűben a saját nagybátyját Gyuszi bácsit alakította, mostanában Zalaegerszegen állította színpadra a történetet musicalként. Fantasztikus - a demenciáról készült- rövidfilmekben szerepel, az egyik legmeghatóbbat be is mutatjuk nézőinknek! Hogy vagy Apa?

Kárász Eszter Bigyó bohócként számos budapesti és vidéki kórházba jár, hogy elűzze a szorongást, a félelmet. Ezt mostanában nem annyira teheti meg a látogatási tilalom miatt, így online foglalási rendszeren keresztül kérhetnek a szülők időpontot az alapítvány weboldalán. A jelzett időpontban Messengeren felhívják őket, tehát egyenesen a saját otthonaikban ”látogatják” meg a gyerekeket .Beszélünk az Eszterlánc zenekar kézmosó daláról is, hiszen 2020 a Covid miatt a kézmosás évévé vált világszerte.
Az RS9 Színház 30 éve, 1990.márciusában alakult,a Rumbach Sebestyén utcában. 2020 márciusában pedig be is zárt a vírushelyzet miatt. Hogyan vészelte át egy kis színház a nyilvános rendezvények elmaradását az első hullám idején? Lábán Kati nemcsak színházigazgató, a Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány segítője is. Mi késztette arra, hogy elvégezze a mentálhigiénés szakember képzést, a pszichoterapeuta szakot?