vissza

Feketén-Fehéren: Kikből lesznek a sorozatgyilkosok?

júl
14
2020

Kik válnak sorozatgyilkossá és miért? Mi jellemzi a sorozatgyilkosokat? Megszólal bennünk a vészharang ha találkozunk velük? A „Profilozók” meg a „ Gyilkos elme” című sorozatokból egyértelműen kiderül: sokat nyomnak a latba a fiatalkori traumák. Ha valakit folyamatosan, vernek, ha az anyja a szekrénybe zárja a sötétségtől rettegő gyerekét, aki közben még azt is hallja, hogy anya éppen szexel a soros pasijával...
Itt van például a jóképű Henry Lee Lucas. Nyugodtan lehetne a nők bálványa, ha nem lenne az Egyesült Államok egyik legelvetemültebb gyilkosa. 157 gyilkosságról bizonyosodott be, hogy ő tette, de ennél többet: 360 esetet vallott be.
Prostituált anyja folyamatosan verte, egyszer 3 napig eszméletlen volt, agykárosodást szenvedett, elvesztette az egyik szemét. 10 éves korában anyja egyik szeretője ismertette meg a szexualitással, úgy, hogy felvágta egy borjú nyakát, majd közösült a tetemmel, és a fiút is erre biztatta. Lucas innentől kezdve a halállal azonosította a szexualitást.
Van-e lelkifurdalása a sorozatgyilkosnak? Tud-e különbséget tenni a jó és a rossz között? Milyen kapcsolat fűzi áldozatához, vagy találomra választja ki őket? Bármelyikünk lehetne célpont? Ezekről az izgalmas kérdésekről beszélgettünk vendégeimmel: Vizi János jogász-igazságügyi pszichiáterrel, Kugler Gyöngyi klinikai szakpszichológussal, és Hirsch Tibor filmesztétával.