vissza

„Fájdalom nélkül nincs siker”

szept
13
2015

Petőfiszállás közel 1500 lakosú település Kiskunfélegyházától 12 kilométerre. Nevét onnan kapta, hogy a fáma szerint Petőfi apja volt az itteni kocsma bérlője. A község Ferencszállás és Szentkút egyesüléséből jött létre. Búcsújáróhely, egykor a pálosok rendje talált itt is otthonra. A tanyás környék és a község egyetlen vegyes –felnőtteket és gyermekeket egyaránt kezel – háziorvosa Tóth Zsolt Olivér. Szegeden végzett, és 1988 októbere óta itt teljesít szolgálatot.

Az a tény, hogy valaki évtizedekig egy helyen dolgozik, ma már nem érdem – tartják sokan. Igaz, itt mindenki ismeri, Ön is tud az emberekről mindent. Azt mondja a fáma, a kutyákról is.
- Bármily furcsán hangzik a munkámon kívüli szakmai örömöt a kutyákban találtam meg. A feleségemmel évekig szolgálati lakásban éltünk Petőfiszálláson. Később a nagyszüleim házát felújítottam Kiskunfélegyházán, és azóta ott lakunk. Az első kutyánk egy shih-tzu volt, elvittük versenyre, nyert. Jött a gondolat, hogy érdemes lenne tenyészteni, tett követte, annyira, hogy nemcsak tenyésztővé váltam, hanem nemzetközi küllembíróvá is.

De akkor már áttértünk a Labrador retrievertenyésztésre. Egy angol forgatócsoport reklámfilmet akart készíteni velem a Labradorokról, csakhogy éppen az általuk megjelölt időpontban szakvizsgáztam. Így egy holland fajtabírót kértek fel a szerepre. Szinte valamennyi nálunk született kutya életét nyomon követtem. Tudom ki vette meg, és hová vitte tőlem őket. Az egyikük például tűzfészek kereső a tűzoltóságnál és rangban van, Ankarában rendőrségen teljesít szolgálatot egy másik. Magyarország első és egyetlen dual Champion Labrador retrievere is nálunk látta meg a napvilágot: Labradors of Saint Fountain Lad egy fekete Labrador retriever szuka.

Olyan szeretettel beszél az állatokról, miért nem lett állatorvos?
- Ez nem merült fel bennem, viszont világhírű szakács szívesen lettem volna. Nálunk az történt, amit az apám akart. Jogtanácsos volt és én egyetlen gyereke, akinek orvosi pályát álmodott. Ő küldte el a felvételi lapomat Szegedre. Az írásbelim alapján már felvettek, nem volt visszaút. Summa cum laude végeztem. Így aztán kikapcsolódásnak választottam a főzést. Sok embert láttam vendégül. Csakhogy a kilók rakódtak rám, észre sem vettem és már 180 kilónál tartottam, a mérleg alig bírt el. Már túl voltam egy gerincműtéten és egy jobb oldali csípőprotézis beavatkozáson. No, akkor jött a pillanat, a döntés, hogy ennek vége. Lefogyok, és ezt életmódváltással teszem..

Aminek része a diéta. A sportolást nem is kérdezem, beszélnek a legendás teljesítményéről.
- A nélkül nem megy. A múlt év júniusában kezdtem, és azóta 70 kilót fogytam. Tervem szerint 30 kiló még hátra van. Paleo ketogén diéta szerint étkezem. Ez teljesen szénhidrátmentes, zsírból nyer energiát az ember. Nagyon nehéz. Valaha imádtam a tésztaféléket, vezetek és a kocsiban spagettiről álmodom, érzem az étel illatát az orromban. De kitartok.

A sportot illetően úszással kezdtem, tudtam, másként nem terhelhetem a szervezetemet. Nálunk 25 méteres a medence a városi uszodában. A napi távot 1500 méterrel indítottam, azután jött a kerékpározás. Alkalmanként 26 kilométer, mert két keréken jártam be a rendelőbe és haza. Azóta az Ultra Balatont lekerekeztem egy fenékkel, ez 225 kilométer! Nos, ezután jött a futás, ami talán a legnehezebb. De nem adom fel. Látja, itt a bal karomon egy tetoválás. Angolul van rajta, hogy fájdalom nélkül nincs siker. Amikor elfáradok, és befejezném, csak ránézek a karomra, és tudom, tovább kell csinálnom. Akkor is, ha fájdalommal jár.

A triatlon verseny az igazi cél , 7600 méter úszás, 180 kilométer kerékpározás és a maraton lefutása, ami több, mint 42 kilométer! Utóbbit több világvárosi versenyen szeretném lefutni. 52 éves vagyok, mire 60 éves leszek, ezt a távot New York-ban kívánom megtenni. Mondtam a fiaimnak, ezt már születésnapi ajándékként ők finanszírozzák.

Ők is a papa elvárásának megfelelően élnek?
- Nem, én tanultam a sorsomból. Azt a pályát választották, amelyik számunkra megfelel. Az idősebb fiam Benjámin már végzett jogi doktor. A fiatalabb, Bálint is joghallgató Szegeden. A család minden tagja Szegeden szerzett diplomát és Kiskunfélegyházán ugyanabban a gimnáziumban érettségizett.

Mi érdekli még a sporton kívül?
- Sokat olvasok, nem nézek televíziót, csak ritkán és főként természetfilmeket. Nem vonzanak az új kütyük és távol áll tőlem a globalizáció. Körösi Csoma Sándor nyomába szeretnék eredni. Nepálba utaznék, izgat a keleti gyógymód, a filozófia. Keveset utaztam életemben, kíváncsi lennék a világra.

Várhegyi Andrea
Forrás: beKopogtató  /   hipertónia társasági magazin

 

Partnereink