vissza

Ételekkel a betegségek ellen!

júl
1
2021

Hogyan működik az elmélet a gyakorlatban? Erről beszél Dr. Csicsor János vegyészmérnök és Cseh Terézia újságíró az Egészség-tér júniusi adásában. Teréz túlsúlya és refluxa miatt kezdett el egészséges baktériumokat és lektin ellenes készítményeket szedni. Nemcsak betegsége tűnt el, a kilók is olvadnak le róla, bizonyítván, hogy a jó baktériumok kerülnek túlsúlyba szervezetében. Hogy ez miért fontos?
 Optimális esetben a jó és a rossz baktériumok egyensúlyban vannak bennünk- ne felejtsük el,  hogy a szervezetünkben élő mikroorganizmusok száma  100 billió lehet,  ami tízszerese saját sejtjeink számának. össztömegük  eléri a 1,5-2 kilogrammot- Ilyenkor vagyunk egészségesek. De az egyensúly igen törékeny a környezeti hatások,az  egészségtelen táplálkozás, az inaktív életmód könnyen felboríthatja. Ez azért baj, mert a beleinkben élő rengeteg mikroba a legkülönfélébb betegségek kialakulásában játszik szerepet, az autoimmun kórképektől a mentális betegségekig.
Több mint száz éve ismert a baktériumok szerepe például a daganatok kialakulásában. Legismertebb a Helicobacter pylori szerepe gyomorkarcinóma létrejöttében.
” A Cancer tudományos folyóiratban megjelent cikk különböző szöveti eredetű daganatok esetén vizsgálta a tumorszövetben kimutatható baktérium közösséget, normál szövetekkel összehasonlítva. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált daganatok mindegyike egy meghatározott baktérium közösséggel jellemezhető. „ A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének Lendület-kutatócsoportja azért kutatja a mikrobiomot,  mert  úgy véli,  hogy a baktériumoknak meghatározó hatásuk van a testsúly szabályozására is – ez azért is fontos, mert az elhízás szövődményeképpen számos betegség kialakulhat. Ilyen  a 2-es típusú cukorbetegség,vagy  a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések.
 És, hogy kerülnek ide a lektinek? A gluténhoz hasonlóan, újabban sokan / vendégem is közéjük tartozik/a növényi lektinek túlzott fogyasztását okolják a levertség, a gyulladásos megbetegedések, az elhízás, valamint a gyomor- és bélrendszeri problémák kialakulásáért. A lektin sajnos egy mérgező fehérje, ennek segítségével védekeznek a növények az ellen, hogy megegyük őket .Így azután az sem mindegy, hogyan készítjük el ételeinket! Az adásban erre vonatkozó tippeket is kaphatnak!