vissza

És azt meséltem, hogy…?

A fenti címmel jelent meg az ismert rádiós és tévés, volt moszkvai és new yorki tudósító nyolcadik könyve. Csák Elemér – immár túl a hetvenediken – a következő szavakkal vezeti be riportgyűjteményét.

„Apu, mesélj!” Ismerős a kérés, és a szülők tudják, hogy csemetéik azokat a „meséket” szeretik a legjobban, amelyek róluk, az ő kicsi korukról szólnak. Aztán, ahogy telik az idő és az apróságok felcseperednek, azokra a történetekre nő meg az igény, amelyek anyával és apával estek meg – régen, amikor ők még nem voltak. Szerencsére, minél több évet él meg valaki, annál több a mesélni valója. És ha néha a sztorik esetleg ismétlődnek is, egészen bizonyos, hogy az esztendők során tovább színesednek.
Négy gyermek apjaként én mindenesetre fel szoktam tenni a kérdést: „És azt már meséltem, hogy...?” Ez az alcíme mostani könyvemnek, amely egy olyan embernek az élményeiből állt össze, aki újságíróként, tudósítóként meglehetősen sokat utazott, s ráadásul maga is kereste az újabb kalandokat.”

Csák a médiában többször dolgozott együtt Kulcsár Istvánnal, s az egykori rádióhallgatók emlékezhetnek rá, hogy Moszkvában és New Yorkban is ő váltotta idősebb kollégáját. A pályatárs elismerő cikkben méltatta a „meséket”, amelyek e-könyvként vagy kívánságra nyomtatott formában is megrendelhetők a Fapados Kiadónál.
„A volt rádió- és tévétudósító, újságíró csokorba gyűjtötte pályája négy évtizedének izgalmas, érdekes és eddig nem ismert történeteit. A riporter alaposan benne volt a hazai és a nemzetközi élet sűrűjében, tudósított a magyar űrrepülésről, meginterjúvolt (és „meglesett”) magyar és külföldi közéleti szereplőket – Kádár Jánostól Henry Kissingerig, találkozott Szent-Györgyi Alberttal, Yoko Onóval, André Kertésszel, Habsburg Ottóval és Spéter Erzsébettel, elkísérte külföldi útjaira Grósz Károlyt, Antall Józsefet, Horn Gyulát és Mádl Ferencet. Megfordult olyan helyeken, ahol a madár sem jár, főleg kedvenc Szibériájában, Alaszkában, valamint az amerikai csapatok által megszállt Grenada szigetén, a lázongó Panamában és a polgárháborús Azerbajdzsánban. Könyve egyszersmind kalandok sora, vadászat a tajgában, betonozás egy óriás vízerőmű tetején, vulkánkitörés túlélése, aranymosás Kolimán, expedíció úszó jégtáblán... (Közben nem maradt ki a „mesékből” a médiaháború őt is meglegyintő szele és a budapesti világkiállítás szervezésének élménye sem.”) K.I.

http://www.ipubs.hu/szorakoztato-irodalom/es-azt-meseltem-hogy/5583/