vissza

Érintettek

aug
19
2021

Daganatos , leukémiás gyerekekről, szüleikről, illetve szülő-gyerek és orvos közös küzdelméről beszélgetünk Dr. Benyó Gábor gyermekonkológussal, a Tábitha Gyermekhospice Ház orvosigazgatójával, Borszékiné dr. Cserháti Erikával, az Érintettek Egyesület elnökével és Bumberák Maja mesemondóval.

Nem vagy egyedül! Ez az egyesület szlogenje : ” mert komolyan gondoljuk, hogy szuper erőnk van: amivel te most szembenézel, azzal már mi is szembenéztünk.” Amivel pedig szembenéznek, az a tündéri gyermekeik betegsége. Magyarországon évente megközelítőleg 250-300 újat gyermekkori daganatot diagnosztizálnak. A gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek gyógyulási aránya az elmúlt évtizedekben jelentősen javult, így a betegek 70-80%-a tartósan meggyógyul. Persze, komoly küzdelmek árán, és a siker még így sem garantált.
Mennyire lehet őszinte az orvos, vannak-e tabutémák? Mit lehet elmondani a gyereknek és mit nem az embert-próbáló kezelések során? Miért fontos az őszinteség, még akkor is, ha a halálról van szó? Van-e elég hospice ágy a hazai kórházakban? Mire számíthatnak a szülök és a távozó gyermekek a Tábitha Házban? És végül egy könyvbemutatóról. Humbert mackó szeret szundikálni. A könyv elsősorban olyan családoknak szól, akiknek a legnehezebb utat kell bejárniuk, azaz különleges útmutató szülő és gyermek párbeszédéhez az elmúlásról. A 20 nyelven megjelent angol könyvet Bumberák Maja fordította.
Idézet a szerzőtől, Alexander Mackenzitől:
„ A haldokló gyermekek világa mégsem olyan, amiről énekelni és táncolni lehet.
És mégis, amikor rábukkantam a világ első gyermekszobájára, az oxfordi Helen House-ra, mély érzelmekre hatott az a sok öröm, a lét fényessége és a tiszta jó szív, amelyet ott tapasztaltam. És arra gondoltam, hogy az embereknek tudniuk kell erről. Szóval írtam egy kis allegorikus mesét egy pici medvéről, aki annak ellenére, hogy élete nagy részét alvással töltötte, akárcsak az életet korlátozó körülmények között élő gyermekek, kalandos és színes belső élettel rendelkezik, körülötte mindenki különlegesnek érzi magát jelenlétében.”

Partnereink