vissza

Eredményhirdetés szeptember második felében!

júl
15
2022

Május 25-én ért véget a „ Fermentált ételekkel a hosszú életért! » című rendhagyó receptverseny, amellyel próbáljuk visszaállítani a fermentált ételekre épülő ősi gyógyító konyha kultúráját, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra! A legújabb kutatások alapján már azt is tudjuk, hogy bélflóránk mikroorganizmusai határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! A nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, több vitamin és enzim termelődik a fermentált ételek fogyasztásakor!

Versenyünkre 89 recept érkezett, nagy részük bár kifejezetten egészséges recept, sajnos nem fermentált ételekre vonatkozik. A fermentált receptek közül egyik izgalmasabb mint a másik! Gondolták volna, hogy lehet fermentált csicsókából meg kovászos uborkából csipszet készíteni? És, hogy milyen egy igazi finom anyakovásszal készített kovászos kenyér?
Vagy, hogy az édes- kovászos gyümölcsös kalács- mellé , sós-kovászos kecskesajtos- kalács is süthető?  De csinálhatunk kovászolt céklát, fermentált zellert, fermentált hokkaidó tök italt hamis körözöttet fermentált rizsből, ál-túrógombócot fermentált kölesből dióbundában, vagy éppen epres-bazsalikomos gyümölcslevet a rekkenő hőségben. Ugye Önök is szeretik a bodzaitalt- már az illatos bodzafejeket is élvezet leszedni- nos, különleges bodza receptünk is van, de fantasztikus lehet a curryfüves-fokhagymás fermentált cukkini, a fermentált édesburgonya hasáb, a növényi kimchi, vagyis a chilis fermentált savanyúság, vagy éppen a  fermentált, főzés nélküli gazpacho leves,a nyári préselt saláta, a fermentált laskagomba, és még sok-sok más étel.
A receptek nagyvárosokból és kis falvakból: Budapestről, Tatabányáról, Visnyeszéplakról, Balassagyarmatról, a Jászságból, a Balaton partjáról és még sok-sok vidéki településről érkeztek. Írt nekünk gyógyult daganatos beteg, szakács, újságíró, blogger, makrobiotikus táplálkozási szakértő, édesanya, nagymama, és olyan elkötelezett egészségmegőrző is, aki fermentáló műhelyt, vagy éppen webshopot működtet a zöld konyha képviseletében.
Idézünk az egyik levélből:
„ A fermentálásról sajnos édesanyám betegsége kapcsán hallottam először. Rákbetegségére egy olyan táplálék kiegészítőt ajánlott az orvos, amely fermentált búzacsíra kivonatot tartalmazott. Utána néztem a mit is jelent a fermentáció és szerelem lett elsőre. Ami nem futott el előlem azt üvegbe zártam. Az egész ház bugyborékozó üvegekből állt. Új távlatokat nyitott meg számomra a gasztronómia terén, ahol is a csillagos ég a határ. Megtanultam általa, hogy nem jó a fast food, ha bemegyünk a gyorsétterembe, mert főleg ha a magoknak, gabonáknak nem adjuk meg a megfelelő,időt és a módot az elkészítésükhöz:nem válik a javunkra. „
Más a kovász nevelésére tanít bennünket azt írja: „Szerintem megéri a türelmet, a kitartást és a szerető gondoskodást . Ugyanakkor visszahoztam a gyerekkorom nagymamám által készített kenyér ízét.”Pályázóink különleges, karakteres ízekkel egészítették ki mindennapi étkezéseinket, újra használják dédmamáink egyszerű és nagyszerű konyhai fortélyait, így téve egészségesebbé, színesebbé táplálkozásukat! A nyerteseket természetesen e-mailben értesítjük, a szeptember második felében rendezendő díjátadóra szóló meghívót kitesszük portáljainkra és a Facebook oldalunkra!
Minden pályázót szeretettel várunk!

Kor Kontroll Társaság
Magyar Elhízástudományi Társaság
Együtt egy Jobb Világért mozgalom