Május 25-én ért véget a „ Fermentált ételekkel a hosszú életért! » című rendhagyó receptverseny, amellyel próbáljuk visszaállítani a fermentált ételekre épülő ősi gyógyító konyha kultúráját, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra! A legújabb kutatások alapján már azt is tudjuk, hogy bélflóránk mikroorganizmusai határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! A nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, több vitamin és enzim termelődik a fermentált ételek fogyasztásakor!
Versenyünkre 89 recept érkezett, nagy részük bár kifejezetten egészséges recept, sajnos nem fermentált ételekre vonatkozik. A fermentált receptek közül egyik izgalmasabb mint a másik! Gondolták volna, hogy lehet fermentált csicsókából meg kovászos uborkából csipszet készíteni? És, hogy milyen egy igazi finom anyakovásszal készített kovászos kenyér?
Vagy, hogy az édes- kovászos gyümölcsös kalács- mellé , sós-kovászos kecskesajtos- kalács is süthető? De csinálhatunk kovászolt céklát, fermentált zellert, fermentált hokkaidó tök italt hamis körözöttet fermentált rizsből, ál-túrógombócot fermentált kölesből dióbundában, vagy éppen epres-bazsalikomos gyümölcslevet a rekkenő hőségben. Ugye Önök is szeretik a bodzaitalt- már az illatos bodzafejeket is élvezet leszedni- nos, különleges bodza receptünk is van, de fantasztikus lehet a curryfüves-fokhagymás fermentált cukkini, a fermentált édesburgonya hasáb, a növényi kimchi, vagyis a chilis fermentált savanyúság, vagy éppen a fermentált, főzés nélküli gazpacho leves,a nyári préselt saláta, a fermentált laskagomba, és még sok-sok más étel.
A receptek nagyvárosokból és kis falvakból: Budapestről, Tatabányáról, Visnyeszéplakról, Balassagyarmatról, a Jászságból, a Balaton partjáról és még sok-sok vidéki településről érkeztek. Írt nekünk gyógyult daganatos beteg, szakács, újságíró, blogger, makrobiotikus táplálkozási szakértő, édesanya, nagymama, és olyan elkötelezett egészségmegőrző is, aki fermentáló műhelyt, vagy éppen webshopot működtet a zöld konyha képviseletében.
Idézünk az egyik levélből:
„ A fermentálásról sajnos édesanyám betegsége kapcsán hallottam először. Rákbetegségére egy olyan táplálék kiegészítőt ajánlott az orvos, amely fermentált búzacsíra kivonatot tartalmazott. Utána néztem a mit is jelent a fermentáció és szerelem lett elsőre. Ami nem futott el előlem azt üvegbe zártam. Az egész ház bugyborékozó üvegekből állt. Új távlatokat nyitott meg számomra a gasztronómia terén, ahol is a csillagos ég a határ. Megtanultam általa, hogy nem jó a fast food, ha bemegyünk a gyorsétterembe, mert főleg ha a magoknak, gabonáknak nem adjuk meg a megfelelő,időt és a módot az elkészítésükhöz:nem válik a javunkra. „
Más a kovász nevelésére tanít bennünket azt írja: „Szerintem megéri a türelmet, a kitartást és a szerető gondoskodást . Ugyanakkor visszahoztam a gyerekkorom nagymamám által készített kenyér ízét.”Pályázóink különleges, karakteres ízekkel egészítették ki mindennapi étkezéseinket, újra használják dédmamáink egyszerű és nagyszerű konyhai fortélyait, így téve egészségesebbé, színesebbé táplálkozásukat! A nyerteseket természetesen e-mailben értesítjük, a szeptember második felében rendezendő díjátadóra szóló meghívót kitesszük portáljainkra és a Facebook oldalunkra!
Minden pályázót szeretettel várunk!
Kor Kontroll Társaság
Magyar Elhízástudományi Társaság
Együtt egy Jobb Világért mozgalom
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen