vissza

Érdemes-e dohányozni?

júl
15
2022

Tudjuk, hogy Amerikából jött, tudjuk, hogy a helyi őslakos indiánok használták először. A dohány szára jó tüzelőanyagként szolgált, a füstje meg a mocsaras vidékeken védte őket a moszkitók ellen. Kolumbusz Kristóf nemcsak Amerikát fedezte fel, hanem a dohányzás szokását is megismertette a világgal. A WHO az idei Dohányzásmentes Világnapon, azaz alig néhány napja- május 31-én- arra hívta fel a figyelmet, hogy a dohányzás sokféle módon veszélyezteti a környezetünket.
„ Világszerte évente mintegy 3,5 millió hektárnyi területet pusztítanak el, hogy dohányt termesszenek. Évente 4,5 billió cigarettacsikket nem ártalmatlanítanak megfelelően szerte a világon- ez több mint 725 ezer tonna mérgező hulladékot jelent,-ezek, vegyi anyagok ezreit bocsátják ki a levegőbe, a vízbe és a talajba. Ha például gyufát két cigaretta meggyújtásához használnak, akkor az évente globálisan elszívott hat billió cigaretta meggyújtásához szükséges három billió gyufát kilenc millió fa kivágásával lehet előállítani. Minden 300 cigaretta (kb. 1,5 karton) gyártásához egy fa szükséges , a dohánylevél szárításához. »
Minden év új üzenet: 2021-ben a világnapon, a cél a dohányzásról való leszokás volt, amit naponta elhatározhatnának a dohányosok. Kovács István sokat tud mesélni erről , hiszen 4 éve dobta el a cigarettát, pedig láncdohányos volt. Tüdőműtétek sora – na, meg az oxigénpalack- késztette arra, hogy letegye a cigit, sikerült neki. Miért fontos leszokni? Mert a dohányzás nemcsak öregít, nemcsak ráncosabb és szürkébb bőrű leszel, nemcsak a ruháid, a bőröd, a leheleted , a lakásod lesz cigi és füstszagú,hanem növeled a tüdőrák és a daganatos , valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, rövidíted az életedet, a dohányzók legalább 10 évet elveszítenek az átlagéletkorhoz képest. Beszélünk arról, hogy milyen összefüggés van a dohányzás és a COPD, a dohányzás és a tüdőrák között. Hazánkban a dohányzás felelős a halálozások 21%-ért, éves szinten pedig 25 500 ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható szövődmények miatt. Gyakran találkozhatunk olyan ajánlásokkal, hogy az e-cigi , meg a hevített dohánytermék segít leszokni. Tényleg biztonságosabb a hagyományos ciginél, tényleg alternatíva lehet a leszokni vágyók számára? Erre is válaszol Dr. Cselkó Zsuzsa tüdőgyógyász főorvos, Pataki Erika leszokás támogató és Kovács István aki 4 éve még láncdohányos volt.