vissza

Élj 120 évig! / Női szemmel

máj
31
2015

De csak, ha jó életminőségben teheted! A hogyanról beszélgetünk Horváth Ildikó tüdőgyógyász professzorral, Karda Bea énekesnővel és Balázs Andrea színésznővel.
Bagdy Emőke tette fel a kérdést egyik előadásában: mit tettél az életed első felében, hogy a hátralévőt felépítsd? Egy biztos, a tudatosan tevékeny élet megkönnyíti az átlépést a felnőttkorból az aktív időskorba, de még az öregedéssel járó testi, lelki változások megélését is.
A sikeres öregedés receptje: a szellemi aktivitás, a hivatás megőrzése, a családdal való aktív törődés, a mentális egészség, és ne hagyjuk ki a rendszeres testmozgást sem!

Az egyik döntő vizsgálatot a Cooper intézetben végezték: 21925 30-83 harminc és nyolcvanhárom év közötti életkorú férfit követtek átlagosan nyolc évig. Az eredmény: a fittség fontosabb a testsúlycsökkenésnél: a fit, de túlsúlyos kliensek kevésbé voltak hajlamosak a keringési betegségekre, és tovább éltek az ideális testsúlyt mutató, de nem fit résztvevőknél. Az összefoglalásban leszögezik, a kövérség edzett férfiaknál nem fokozza a megbetegedések kockázatát, ezért inkább a rendszeres, nem túl megerőltető fizikai tréninget kell hangsúlyozni, és nem a testsúlycsökkentést. Ha leszoktatjuk a testünket minden erőfeszítésről, akkor olyan formába kerülünk, amely az öregkorra jellemző. Az orvosok szerint: aki védekezni akar az érelmeszesedés ellen, annak naponta egyszer meg kell izzadnia valamilyen erőkifejtéstől
És ne feledkezzünk meg a pozitív érzelmekről sem! Ha valaki nem kap szeretetet, még az egészségi állapota is romlik. Ezt támasztja alá a francia példa. Az idősotthon mellé javító-nevelő intézeti gyerekeket költöztettek, akiket szimbolikusan örökbe fogadhattak az otthon lakói. Így lettek az idősekből nagymamák és nagypapák, akik vacsorát főztek, sétáltak, szurkoltak a foci-versenyeken, szóval törődhettek az unokáikkal. Egészségi mutatóik lényegesen eltértek más idősotthonok öregeinek mutatóitól, pozitív irányban.
Végül is mindenkinek muszáj hinni valamiben. Az életben legalább, ahhoz, hogy életben maradjunk. Azt pedig mindenki maga döntse el, hogy megcélozza e a 120 évet, ha jól csináljuk nem lehetetlen!

Női szemmel / Hatoscsatorna