vissza

Egymás fölé kerekedni, avagy teljesítménykényszer az ágyban

dec
28
2016

„Minden a szexről szól. Kivéve a szexet, ami minden másról szól.” (Gyimesi Andrea)

Már az előadás címe is vonzza a résztvevőket, így aztán egy szalmaszálat sem lehet leejteni a kecskeméti konferenciateremben. Miről szól a szex? Az előadó Hevesi Krisztát idézte, aki szerint: élvezet/öröm, gyermekáldás, nőiesség/férfiasság, önértékelés, párkapcsolat megerősítése, anyagi előnyök, dominancia és alávetettség, agresszió/ellenségesség, stresszcsökkentés, kaland, teljesítmény. Ez utóbbit, a szexuális teljesítmény témakörét járta körbe a humorral dúsított előadás.
A szexuális teljesítménnyel kapcsolatos aggodalmaknak ezernyi árnyalata van. A férfiak például sokat foglalkoznak a méretekkel. Egy fotó, rajta Jonah Falcon amerikai író, színész, akinek pénisz mérete nyugalmi állapotban 24, izgalmi állapotban 34 centi! A jelenleg 46 éves világrekorder azonban mindmáig az anyjával él – teszi hozzá János. A nőket hasonlóképpen foglalkoztatja a mellük mérete. Az ezt illusztráló fotón Kelemen Annácska hatalmas mellei – egy plasztikai sebész honlapja szerint kis hazánkban ő a rekorder. A mellnagyobbítás világrekordja egyébként 9 kg. A méretek mellett az aggodalmak másik forrása a szex gyakorisága. A jópofa karikatúrán egy házaspár mindkét tagja egy-egy könyvet olvas – a férfi kezében a könyv: 101 pozíció, a nő kezében: 102 kifogás. Aggodalmak (és dicsekvések) forrása lehet azonban az együttlétek időtartama is. Mae West amerikai színésznő például egy interjúban azzal dicsekedett, hogy 15 órán át szeretkezett egy Ted nevű fickóval!
Az ágyban tehát mintha Superman és Supergirl találkozna. Az elvárások növekedésére egyre több üzlet épül. Az előadásban máris sorjáznak a webshop-ok gyakran nevetséges példái: pénisznövelő tabletta, pénisznövelő krém, pénisznyújtó készülék és a kispénzűeknek pénisznövelő e-book… A nőknek mellnagyobbítás, mellkisebbítés, mellplasztika hitelre, speciális üzleti ajánlattal, s itt is egy lehetőség a kevésbé tehetőseknek: mellnagyobbítás Photoshop segítségével… Majd újabb extremitás: a G-pont feltöltés, amelynek során hialuronsavas injekcióval igyekeznek fokozni a gyönyörérzetet. Valójában a szexológiával foglalkozó szakemberek körében a G pont létéről és helyéről is nagy viták vannak, ennek megfelelően a G pont feltöltés is alapvetően csak üzleti modellként értelmezhető – a szakemberek tiltakozása és érvei azonban általában nem jutnak el a teljesítményt hajszolókhoz.
A szexuális teljesítménnyel kapcsolatos elvárások ugyanis immár egyre inkább a pornófilmeken alapulnak. A teljes internetes tartalom 1%-a pornográfia, ami így is több millió fájl. Egy kutatás szerint élete során pornófilmet látott már a férfiak 96%-a, a nők 76%-a, az elmúlt 12 hónapban azonban a férfiak 72% a, nők 24%-a nézett pornót – vagyis a férfiak nagyobb része újra és újra néz ilyen anyagokat, míg a nők egyszeri kíváncsiság után nem feltétlenül néznek ismét pornót.
A pornófilmek világát is rengeteg webshop igyekszik a mindennapokba is átültetni. Ezernyi variáció, szexuális segédeszközök diszkrét csomagolásban, ingyenes szállítással. Cicamaszk, lakk cselédruha, dildó, zselés vibrátor, vagina maszturbátor – és nem is sorolom tovább. Elképesztően izgalmas lehet a Supergirl és a Superman szexuális élete, ha mindezeket használja. Vagy mégsem?
Kielégíteni egymást, bármi áron… Kétségtelen, a nők igen sokféleképpen tudnak eljutni az orgazmusig: csikló ingerléssel, hüvelyi úton, análisan, mellbimbó ingerléssel, testedzés, sportolás közben, fantáziálás útján, alvás közben. De ha így van, vajon miért színlelik olyan gyakran a nők az orgazmust? Harry és Sally – egy briliáns jelenet a filmből, amelyben Sally (Meg Ryan) egy étteremben mutatja be, hogy hogyan lehet ezt bármikor, bárhol megtenni… s hogy mi minden miatt tehet egy nő ilyet? A női önképe miatt, a kapcsolatért, mert szereti azt a férfit, vagy egyszerűen csak ezért, mert már elfáradt, és inkább aludni szeretne...
A teljesítmény hajszolása, a teljesítménykényszer azonban számos szexuális probléma forrása lehet. Az első együttlét nem ritkán sikerül balul a fokozott elvárások és a szorongás miatt. A merevedési zavar kialakulásában pedig gyakran játszanak szerepet olyan önrontó körök, amelyekben a teljesítményszorongásnak kiemelt szerepe van. Az első kudarc miatt megélt szorongást fokozhatják a partner negatív reakciói. Az anticipált szorongás a szexuális kapcsolat ritkábbá válásához vezet, a negatív automatikus gondolatok rontják a merevedés kialakulásának és fennmaradásának esélyét, a rövid ideig fennálló merevedés miatt pedig a férfi arra törekedhet, hogy ez az egész jelenet minél hamarabb érjen véget – és a merevedési zavar máris korai magömléssel társul.
Hogyan kezelhető a teljesítményszorongás? Az előadás végén a szexuálterápia hatékony módszereiről volt szó: a paradox instrukciókról, a kognitív újrastrukturálásáról, a szexuális scriptek átírásáról, a tudatos jelenlét technikákról és az érzéki fókusz gyakorlatokról.
S ami a legfontosabb tudatosítani, hogy a szex nem sport, célja nem a teljesítmény hajszolása. Ezt illusztrálja egy fantasztikus tangó fotó az előadás végén, ami csupa szépség, csupa ritmus, csupa érzékiség, ahogyan a férfi és a nő átéli a pillanatot. A hozzá tartozó idézet: „Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy eljuss a szoba egy bizonyos pontjára, hanem az, hogy élvezd a közben megtett lépéseket.”

B. Király Györgyi
Forrás: Lélekemelő/ Pszichiátriai Magazin
2016.december