vissza

Egy kamionnyi szűrővizsgálat…

jún
11
2014

Minden évben kapok egy e-mailt a Magyar Újságírók Országos Szövetségétől, hogy vegyek részt egy átfogó egészségvédelmi szűrőprogramon. Eddig nem tettem. Mindig találtam kifogást, valami halaszthatatlan munkát, vagy magánéleti elfoglaltságot. Vagy csak egyszerűen nem akartam végigcsinálni a számomra ismeretlent, vagy nem akartam szembenézni az esetleges rossz eredményekkel.

Most elhatároztam, hogy változtatok az eddigi felfogásomon, nem dugom a fejem a homokba, megnézem, hogy állok az egészségemmel. Szuper gördülékenyen ment minden, legmodernebb gépek, vizsgálati eszközök álltak a kamionban rendelkezésre, a személyzet kedves volt mindenkivel, ráadásul az eredményeim is meglepően jók lettek. Adódik most már a kérdés: miért is nem élünk a lehetőséggel, miért is nem veszünk annyian részt ezeken az ingyenes programokon, mint ahányan lehetne?

Pár adattal és számmal szeretném terhelni a kedves olvasót. Ennek a 10 éves programnak a célja, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb lehetőségekkel. Az Európai Unióban és hazánkban is a lakosság egészségi állapotának romlása miatt egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra.

Ez a szűrőprogram 57 szakmai szervezet összefogásával, Európai Uniós irányelvek alapján készült. A 2010-2020 között megvalósítandó program eddig 725 helyszínen 2266337 vizsgálatot végzett és 194549 látogatót fogadott. A szűrőprogram szorosan igazodik a Nemzeti Együttműködés Programjához is. „Miszerint a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, még attól a szinttől is elmarad, amit gazdasági-társadalmi fejlettségünk lehetővé tenne. Kiemelt cél a lakosság egészségi állapotának javítása és a területi különbségek csökkentése.”

Az adatok, célok és megvalósítandó lehetőségek után nézzük, mi mindenről ad felvilágosítást ez a kamionnyi műszerpark, vizsgálati módszer és szakember gárda. A kardiológia és hipertónia szekcióban a vérnyomásmérésen kívül volt EKG, és artéria merevség vizsgálat. A szív és érrendszeri modulban koleszterinszintet, vércukorszintet és húgysavszintet mértek. Nem maradt ki a tüdőgyógyászat sem, ahol légzésfunkció vizsgálat mellett volt szén monoxid mérés és vér oxigén vizsgálat is. A szemészeten szemnyomás vizsgálatban, computeres látás vizsgálat és szemüveg dioptria vizsgálatban volt részünk. A teljes testanalízis vizsgálat sokunkat elkápráztatott. Itt egy speciális célgép segítségével megtudhattuk testzsír tömegünket, vázizom tömegünket, hasi zsírfelületünket, de volt még ödéma vizsgálat, hallásvizsgálat és a csontok ásványi anyagának vizsgálata is. Ezek hangsúlyozom, mind egy kamionba zárva, kényelmesen, légkondicionálóval, kulturált körülmények között, jó hangulatban. Alig egy óra leforgása alatt minden vizsgálaton átestem és már értékelték is az eredményeimet.

Természetesen nemcsak a szűrőprogramon lehetett rész venni, hanem a legkülönbözőbb egészségügyi előadások sora várta az érdeklődő újságírókat. Itt képet kaphattunk a legkorszerűbb gyógyászati technikákról, a legújabb kutatási eredményekről és a hazai orvostudomány külföldön is elismert eredményeiről. Eseményekben gazdag napot zárt a szűrőprogram stábja és a neves előadók is azzal az érzéssel távozhattak, hogy talán megint egy lépést tettek az egészségtudatosabb gondolkodásért, az egészségre nevelésért és a megelőzésért. Nekünk, újságíróknak ezt kell tovább adnunk.

Seregély István