vissza

Egy interjú szakácskönyvünkből…

okt
13
2013

„Szigorúan betartom az irányelveinket!„

A zsűri tagja volt Pados Gyula lipidológus főorvos, a MOMOT főtitkára is, aki ezreknek segített már lefogyni. Olyannyira, hogy legtöbbet fogyó páciense 101 kilót dobott le! De vajon ő hogyan őrzi meg a testsúlyát, hiszen az évek ön fölötte sem múlnak el nyomtalanul.

- Szigorúan betartom az általunk hirdetett diétás irányelveket, napi 2000-2200 kalóriát fogyasztok (a lakosság átlag 2400-2800 kalóriát fogyaszt), ezen belül a zsírfogyasztást csak kissé fogom vissza, mert a koleszterin szintem normális. Viszont nagyon ügyelek arra, hogy kevés gyorsan felszívódó szénhidrátot, fehér kenyeret, rizst, krumplit, tésztát egyek, mert ezek a legjobban hizlalnak, és zsírlerakódáshoz vezetnek. Megpróbálok este kevesebbet enni, mert amit este eszünk abból több hasznosul. Egyébként a magyar felnőtt lakosság 40%-a túlsúlyos, 20%-a elhízott, tehát 60%-uk a normál súly feletti! Ezen kívül további 20%, ha nem vigyázna az étkezésére, belecsúszna a túlsúly kategóriába. Én még benne vagyok a 25-ös BMI-ben, de ha annyit ennék, amennyit kívánok és szeretnék, én is biztosan túlsúlyos lennék.

És beteg. Hiszen minden csatornán az zúdul ránk, hogy a kövérség rengeteg betegség melegágya.

- Régóta ismert, hogy az elhízás cukorbetegségre, magas vérnyomásra, magas vérzsír szintre, szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosít. Ami új, hogy bizonyos rákok gyakoribbak az elhízottak között. Például a nyelőcsőrák 50%-kal, az epehólyag, a méhnyakrák 60%-kal, a vastagbélrák 25%-kal gyakoribb az elhízottak körében! A mellrák kockázata pedig a klimax után másfélszer nagyobb az elhízottaknál, mint a normál súlyúaknál!

Akkor mindenképpen eredményes volt a receptverseny pályázatuk.

- Határozott igen a válaszom. Hiszen sokkal több embert sikerült megszólítanunk, mint amennyire számítottunk. Örömmel látjuk, hogy a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság együttműködésével sikerül az egészségkultúrát népszerűsítenünk.
A receptverseny kiírása diétás ételekre is utalt, ebből pedig sokat profitálhat a hatmillió hazai felnőtt túlsúlyos és elhízott és a mintegy egymillió cukorbeteg. A szakácskönyvünket valószínűleg megvásárolják, és talán a receptek jó részét el is készítik.

Az egész világ (a sajtót is beleértve) fogyókúrázik és recepteket cserél. Ha ez igaz, akkor csupa karcsú és egészséges embernek kéne már szaladgálnia a Földön. Hol a hiba?

- Tényleg, hazánkban is minden harmadik felnőtt fogyókúrázik és minden második már fogyókúrázott életében. A válaszom arra a kérdésre, hogy „Hol a hiba ” válaszom a következő: A két legfontosabb probléma a tudományosan megalapozott diéta alkalmazásának és az étvágycsökkentő gyógyszerek hiánya. 2007-ben Bedros J. Róbert a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója alapította a MOMOT-ot és annak szakmai irányelveit, melyet épp a közelmúltban aktualizáltunk. Húsz éve szorgalmazzák a zsírszegény diétát, miközben ez idő alatt az elhízottak aránya 1,5-2-szeresre nőtt. Új trend a táplálkozástudományban, hogy legjobban a gyorsan felszívódó szénhidrátok, a cukor, a cukrozott italok, a fehér kenyér, a rizs, a krumpli, a tészta hizlalnak, gyors vércukor emelkedés után a cukrok zsírlerakódássá alakulnak át. Ezt a korlátozást sokan nem tudják, sajnos nem is bírják fél éven túl tartani. Jelenleg egyetlen étvágycsökkentő sincs hazánkban forgalomban, az USA-ban végre most engedélyeztek egyet. A fentieknek a receptekben is meg kellene jelenni, sovány húsokat, halakat, zöldség-, saláta köretekkel kombinálva.

Ezekkel fél év alatt 3-4 kg-mal többet lehet fogyni, mint egy zsírszegény diétával.

A nyertes pályaműveket megkóstolta már?

Azt éppen nem, de otthon elkészítettünk jó néhány receptet, nagy sikerrel!

Bozsán Eta

Az Egészségedre! című szakácskönyvet megrendelheti portálunkon!