vissza

Egészségnap Kecskeméten!

okt
22
2013

Egyél színesen, gondolkozz pozitívan!

Helyszín: Kecskeméti Humán Középiskola / Kecskemét Nyíri út 73. /

Időpont: 2013. október 24. csütörtök

Program:

10.00 - 10.10 Megnyitó

10.10 - 11:10 Színezd magad egészségesre!

A növényi színanyagok fontossága, szerepe az egészségmegőrzésben
Bulla Bianka / életmódtréner, egészségügyi újságíró /

Tudtad, hogy nem mindegy, milyen színeket eszel? A zöldségek és gyümölcsök színeiért a növényi színanyagok felelnek, amelyek változatos formában minden élő növényi szervezetben előfordulnak. A legelterjedtebb és talán a legismertebb közülük a zöld színű klorofill, mivel ez minden növényben megtalálható. Ám ezen felül számos, élénk színű növényi festőanyagot ismerünk, vizsgálatukért pedig már két Nobel-díjat is odaítéltek. 1915-ben egy müncheni tudós, Willstätter, 1947-ben pedig egy angol kutató, Robinson kapta meg. Mit főzzünk, ha nem akarunk megbetegedni?

11.10 - 11.20 szünet

11.20 – 12.20 Mire jók a színkódok?

A mosolygó piros alma, az üde zöld spenót és sóska, a narancssárga különböző árnyalataiban pompázó sütőtök, sárgarépa, barack és sárgadinnye, a mélykék és lila színekbe öltözött kékszőlő, meggy, vöröskáposzta és áfonya nem csak asztalunk és konyhánk díszei, étrendünk ízletes alapanyagai, hanem egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlen anyagok. Mit gyógyítanak és hogyan?

12.20 - 13.50 Kacagj és kocogj! Interaktív tanácsadás filmbejátszással

Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos/ Semmelweis Egyetem /

Ha eddig még nem tetted volna, most megismerkedhetsz a pszichofittnesz fogalmával, azzal, hogy mire jó a kacagás, a kocogás és az érintés.
Azt ugye mindenki tudja, hogy a nevetés erősíti az immunrendszerünket, fokozza védekezőképességünket, ráadásul növekszik az endorfin vagyis az örömhormon termelése is. Azt már kevesebben, hogy a simogatás is gyógyít. Az Ohioi egyetem hallgatói nyuszik koleszterinszintjét vizsgálták az étrenddel szoros összefüggésben., azaz zsírral tömték szegénykéket. Közben mérték a koleszterindús étrend érkárosító, érelzáródást okozó hatását. Az egyik kísérleti csoportban azonban nem károsodtak a nyulak, akármilyen ételt fogyasztottak. Kiderült, hogy a hallgatók ebben a csoportban azzal játszottak, hogy etetéskor rendszeresen simogatták a nyulakat.

14.00 -15.00 Kosárlabda verseny
15.00 -16.00 Ügyességi sportvetélkedő